Za 500 godina svi Japanci bi mogli imati isto prezime

Za 500 godina svi Japanci bi mogli imati isto prezime

Japanski građani će za 500 godina imati isto prezime, osim ako bračnim parovima sada ne bude dozvoljeno da koriste odvojena prezimena, pokazala je nova studija.

U organizaciji Think Name Project i koju vodi Hiroši Jošida, profesor ekonomije na Univerzitetu Tohoku, studija je deo kampanje za podizanje svesti o implikacijama neizmena zakona koji datira iz kasnih 1800-ih.

Ako vlada nastavi da zahteva od bračnih parova da dele isto prezime, onda će svaki Japanac biti poznat kao „Sato-san“ do 2531. godine, predviđa istraživanje.

„Ako svi postanu Sato, možda ćemo morati da nam se obraćaju po imenu ili brojevima“, objasnio je Jošida, prenose mediji. „Mislim da to ne bi bio dobar svet za život“, dodao je akademik.

Prema istraživanju iz marta 2023., „Sato“ je već na vrhu liste japanskih prezimena, čineći 1,5% ukupne populacije, dok je „Suzuki“ na drugom mestu.

Japan je i dalje jedina zemlja na svetu koja zahteva od supružnika da koriste isto ime. Parovi navodno moraju da biraju koje će prezime podeliti kada se venčaju, ali u 95 odsto slučajeva žena menja ime.

Vlada je, međutim, dozvolila da se devojačka prezimena pojavljuju pored bračnih imena u pasošima, vozačkim dozvolama i potvrdama o prebivalištu.

U međuvremenu, konzervativni članovi vladajuće Liberalno-demokratske partije (LDP) tvrde da bi promena zakona „potkopala“ jedinstvo porodice i izazvala konfuziju među decom.

Studija, objavljena u martu, ali prvi put objavljena ove nedelje, izazvala je spekulacije o prvoaprilskoj šali, ali Jošida je rekao da želi da natera ljude da razmisle o tome, navodi Gardijan.