Petković osudio nagradu Prištini uprkos izostanku normalizacije odnosa

Petković osudio nagradu Prištini uprkos izostanku normalizacije odnosa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, oštro je osudio odluku o otvaranju perspektive za članstvo Prištine u Savetu Evrope, ističući da uprkos neprestanim preprekama i eskalaciji problema, Priština nije ispunila osnovne obaveze prema Briselskom sporazumu.

Na sastanku sa francuskim poslanikom Bertranom Buiksom, Petković je naglasio da Priština ne pokazuje volju za stvaranje uslova za normalizaciju političkih i međunacionalnih odnosa u regionu. „Ova odluka nije dostojna vrednosti koje bi preporučile tzv. Kosovo za članstvo u Savetu Evrope“, dodao je.

Petković je upozorio da je ovom odlukom ugroženo egzistencijalno stanje 100.000 Srba na Kosovu i Metohiji, koji su ostali bez osnovnih primanja. „Postavlja se pitanje da li su ovo vrednosti koje bi trebalo da budu uzor Savetu Evrope“, naglasio je.

Beograd će, uprkos tome, nastaviti da se zalaže za mirno i kompromisno rešavanje problema na terenu, istakao je Petković na sastanku koji je prisustvovao i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.