Netanjahu: Izrael da zabrani Al Džaziru

Netanjahu: Izrael da zabrani Al Džaziru

Izraelska vlada će zabraniti Al Džaziru, rekao je premijer Benjamin Netanjahu, označivši katarski pan-arapski kanal kao glasnogovornik Hamasa. Saopštenje je usledilo pošto je izraelski rat u Gazi na putu da uđe u svoj šesti mesec.

Kneset je u ponedeljak usvojio privremeni zakon koji dozvoljava premijeru da zabrani strani kanal i zatvori njegove kancelarije ako smatra da predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost. Netanjahu, koji se oporavlja od operacije kile, rekao je da planira da iskoristi zakon protiv Al Džazire.

„Al Džazira je nanela štetu bezbednosti Izraela, aktivno je učestvovala u masakru 7. oktobra i huškala protiv izraelskih vojnika. Vreme je da uklonimo Hamasov megdan iz naše zemlje“, napisao je Netanjahu na Ks (bivši Tviter) u ponedeljak.

„Teroristički kanal Al Džazira više neće emitovati iz Izraela. Nameravam da odmah postupim u skladu sa novim zakonom kako bih zaustavio aktivnost kanala.

Ministar komunikacija Šlomo Karhi rekao je da će kanal biti blokiran „u narednim danima“, dodajući da „neće biti slobode izražavanja za glasnogovornike Hamasa“, piše Times of Israel. Zakon će biti na snazi do 31. jula 2024. ili do okončanja „značajnih vojnih akcija“ tokom rata sa Hamasom koji je u toku, saopštio je Kneset.

Al Jazeera je objavila saopćenje u kojem se navodi da „izraelskog premijera smatra odgovornim za sigurnost svog osoblja i mrežnih prostorija širom svijeta, nakon njegovog huškanja i ove lažne optužbe. Kanal je rekao da nas „takve klevetničke optužbe neće sprečiti da nastavimo sa našim smelim i profesionalnim izveštavanjem“ i zapretio pravnim postupkom.

Neki izraelski zakonodavci su se protivili zakonu. MK Mansour Abbas je tvrdio da Al Džaziri treba dozvoliti emitovanje jer „daje platformu govornicima iz Izraela, čak i vojnim portparolima“.

SAD su takođe izrazile zabrinutost zbog novog zakona. „Vjerujemo u slobodu štampe… a to uključuje i one koji izvještavaju o sukobu u Gazi. Zato verujemo da je posao važan“, rekla je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer novinarima.

Dopisnica Al Džazire Širin Abu Akle ubijena je dok je izveštavala o izraelskoj raciji na Zapadnoj obali 2022. U decembru je Samer Abudaka, kamerman koji radi za kanal, ubijen tokom operacije ID u Gazi. Al Džazira je za obe smrti okrivila izraelsku vojsku.

Izrael je objavio rat Hamasu nakon što su palestinski militanti izveli iznenadni napad 7. oktobra, ubivši oko 1.100 ljudi i uzevši više od 200 talaca. Desetine zarobljenika su kasnije puštene u sklopu serije razmena zarobljenika tokom jednonedeljnog primirja u novembru.

Više od 30.000 Palestinaca ubijeno je od 7. oktobra, prema Hamasovim vlastima u Gazi.