Južna Koreja saopštila da je Severna Koreja ispalila projektil u svoje istočne vode

Južna Koreja saopštila da je Severna Koreja ispalila projektil u svoje istočne vode

Južnokorejska vojska saopštila je da je otkrila da je Severna Koreja ispalila najmanje jednu balističku raketu ka vodama kod svoje istočne obale, dodajući seriji demonstracija oružja koje su podigle tenzije u regionu.

Zajednički generalštab Južne Koreje u utorak nije odmah potvrdio koliko je daleko raketa odletela. Bio je to prvi poznati događaj lansiranja za Sever od 18. marta, kada je severnokorejski lider Kim Džong Un nadgledao vežbu artiljerijskih sistema dizajniranih da gađaju glavni grad Južne Koreje.

Tenzije na Korejskom poluostrvu su porasle od 2022. godine, pošto je Kim koristio rusku invaziju na Ukrajinu kao smetnju da ubrza svoje testiranje projektila i drugog oružja. Sjedinjene Države i Južna Koreja su odgovorile proširenjem svojih kombinovanih treninga i trilateralnih vežbi koje uključuju Japan i izoštravanjem svojih strategija odvraćanja izgrađenih oko strateških američkih sredstava.

Postoji zabrinutost da bi Severna Koreja mogla dodatno da pojača pritisak u izbornoj godini u Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji.