Bajden negira da je na Uskršnju nedelju proglasio Dan vidljivosti transrodnih osoba

Bajden negira da je na Uskršnju nedelju proglasio Dan vidljivosti transrodnih osoba

Američki predsednik Džo Bajden odbacio je kritike zbog njegovog godišnjeg proglašenja 31. marta Danom vidljivosti transrodnih osoba, koji se ove godine poklopio sa Uskršnjom nedeljom. Međutim, predsednikove dvosmislene primedbe o tom pitanju njegovi kritičari su shvatili kao jednoznačno poricanje poteza koji je napravio samo dan ranije.

Novinari su pritisnuli Bajdena po tom pitanju i pitali o kritikama koje je izneo predsednik republikanskog Predstavničkog doma Majk Džonson, koji je taj korak nazvao „nečuvenim i odvratnim” potezima koji uništavaju tradiciju.

Predsednik je rekao da je govornik bio „potpuno neinformisan“ o tom pitanju, što je proizvelo ono što je izgledalo kao potpuni poricanje naknadnog pitanja o tome kako je tačno Džonson bio „neinformisan“.

Primedbe su ponovo izazvale kritike, a Džonson je otišao na X (bivši Tviter) da se podsmeva predsedniku i postavio snimak ekrana Bajdenovog proglašenja 31. marta za Dan vidljivosti transrodnih osoba.

„To si ti, Džo Bajden?“ pisao je govornik.

Neki su, međutim, predsednikove primedbe preveli kao pokušaj da se objasni da on nije bio taj koji je uveo tradiciju, a ne kao negiranje sopstvenog poteza.

Proklamacija datira iz 2009. godine, kada ju je tadašnji predsednik Barak Obama predstavio ubrzo nakon stupanja na dužnost, obeležavajući 31. mart kao Dan vidljivosti transrodnih osoba. Datum se neće poklopiti sa Uskršnjom nedeljom još decenijama.

Činilo se da je i Bela kuća podržala ovaj stav, a sekretar za štampu Karin Žan-Pjer je insistirala da je svaka reakcija na predsednikov potez „dezinformacija“.

„Tako sam iznenađena dezinformacijama koje postoje oko ovoga i želim da budem vrlo jasna: svake godine u proteklih nekoliko godina 31. marta se obeležava Dan vidljivosti transrodnih osoba“, rekla je ona, dodajući da je priroda situacije bila očigledno „za ljude koji razumeju kalendar i kako on funkcioniše“.

„Uskrs pada na različite nedelje, tačno, svake godine, a ove godine se desilo da se poklopi sa Danom vidljivosti transrodnih osoba. I to je jednostavna činjenica. To je ono što se dogodilo. Tu smo mi“, objasnila je ona.

Ipak, ova afera je izazvala buru kritika od strane istaknutih hrišćana i konzervativaca, dodatno pogoršana činjenicom da je Bajdenova administracija odlučila da zabrani deci koja učestvuju u konkursu za dizajn uskršnjih jaja da koriste dizajne sa verskim temama.