Pucnjava između haićanske policije i bandi paralisala je oblast u blizini Nacionalne palate

Pucnjava između haićanske policije i bandi paralisala je oblast u blizini Nacionalne palate

Jaka pucnjava izbila je u ponedeljak u centru glavnog grada Haitija dok se policija nekoliko sati borila sa članovima bande u blizini Nacionalne palate.

Lokalni mediji javili su da je najmanje jedan policajac upucan nakon što su on i drugi policajci bili primorani da pobegnu iz oklopnog automobila koji je kasnije zapaljen.

Pucnjava u centru Port-o-Prensa zarobila je desetine ljudi, dok je desetine drugih uspelo da pobegne. Jedan čovek koji je odbio da navede svoje ime iz straha za svoj život rekao je za Asošiejted pres da je bio zaglavljen pet sati dok ga policija nije spasila.

„To je oklopno vozilo koje nas je pokrivalo (da bismo mogli) da napustimo to područje“, rekao je on.

Portparol Nacionalne policije Haitija nije uzvratio poruke za komentar.

Najnovija pucnjava dolazi više od mesec dana nakon što su moćne bande počele da napadaju ključnu vladinu infrastrukturu. Zapalili su policijske stanice, otvorili vatru na glavni međunarodni aerodrom koji je i dalje zatvoren i upali u dva najveća zatvora u zemlji, oslobodivši više od 4.000 zatvorenika.

Nasilje je donekle splasnulo u određenim oblastima otkako su napadi počeli 29. februara, ali pucnjava i dalje svakodnevno odjekuje.

Prema podacima UN, najmanje 1.554 osobe su poginule do 22. marta, a još 826 je povređeno.

Situacija je primorala premijera Arijela Henrija da prošlog meseca objavi da će podneti ostavku čim bude stvoreno prelazno veće. Henri, koji je bio na službenom putu u Keniji da bi se zalagao za raspoređivanje policijskih snaga iz te istočnoafričke zemlje uz podršku UN-a, i dalje je isključen iz Haitija.