Austrijski kancelar izrazio zabrinutost zbog optužbi za špijuniranje u korist Rusije

Austrijski kancelar izrazio zabrinutost zbog optužbi za špijuniranje u korist Rusije

Austrijski kancelar Karl Nehamer izrazio je zabrinutost zbog ozbiljnih optužbi za špijuniranje u korist Rusije nakon hapšenja bivšeg obaveštajnog oficira, Egista Otta. Kancelar je naglasio potrebu za pojačanim bezbednosnim merama kako bi se sprečila ruska infiltracija, nakon što je Ott negirao optužbe protiv njega.

Nehamer je najavio sazivanje sastanka austrijskog Saveta za nacionalnu bezbednost kako bi se procenila bezbednosna situacija u zemlji. Očekuje se da će Savet, koji čine ministri vlade i članovi političkih partija, razmotriti mere zaštite nacionalne bezbednosti.

Ot je optužen za „zloupotrebu položaja“ i špijunažu koja je, prema austrijskim vlastima, „štetna po Austriju“. Navodno je predao osetljive podatke ruskim vlastima, a izveštaji sugerišu da je pomagao bivšem direktoru Virecard-a, nemačke kompanije za obradu plaćanja, u bekstvu.

Ova hapšenja dolaze nakon sličnih akcija u drugim zemljama. Britanija je uhapsila nekoliko osoba pod optužbama za špijunažu u korist Rusije, a prema izveštajima, postoji povezanost između njih i bivšeg direktora Virecard-a.

Ovo nije prvi put da su austrijske vlasti upozorene na sumnje o Ottovim vezama sa ruskom obaveštajnom službom. Ot je suspendovan sa posla 2017. godine zbog sličnih optužbi, ali je pušten nakon kratkog vremena.

Austrija je prošlog meseca proterala dvojicu ruskih diplomata zbog sumnji u špijuniranje. Ovo hapšenje dodatno pojačava tenzije između Austrije i Rusije, a postavlja se pitanje o potencijalnim posledicama po diplomatske odnose između ove dve zemlje.