Kuleba će posetiti Hag kako bi prisustvovao konferenciji o ruskim ratnim zločinima u Ukrajini

Kuleba će posetiti Hag kako bi prisustvovao konferenciji o ruskim ratnim zločinima u Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba boraviće 2. aprila u radnoj poseti Hagu gde će učestvovati na ministarskoj konferenciji „Vnašanje pravde za Ukrajinu“, saopštila je pres-služba Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.

Konferencija ima za cilj da razgovara o tački 7 ukrajinske formule mira – „Obnova pravde“ – i da razmotri rezultate dokumentovanja i istrage zločina koje su počinili ruski osvajači na teritoriji Ukrajine.

Na dnevnom redu biće dalji koraci ka stvaranju specijalnog tribunala za Rusiju za zločin agresije.

Učesnici konferencije u organizaciji Ukrajine, Holandije i Evropske komisije su tužilac Međunarodnog krivičnog suda, generalni sekretar Saveta Evrope, predsednik Evrojusta, predstavnici Međunarodnog registra štete prouzrokovane agresijom. Ruske Federacije protiv Ukrajine (RD4U) i Međunarodnog centra za krivično gonjenje zločina agresije protiv Ukrajine (ICPA).

Kako se očekuje, nakon konferencije biće usvojena politička deklaracija.

U Hagu će Kuleba takođe održati niz bilateralnih razgovora, uključujući i sa svojim holandskim kolegom Hankeom Bruins Slotom.

28-29. marta ukrajinski ministar spoljnih poslova boravio je u radnoj poseti Indiji. Sa svojim indijskim kolegom održao je pregledni sastanak međuvladine komisije. Tokom sastanka, strane su razgovarale o globalnoj bezbednosti i Formuli mira.