Promena dnevnog reda: Rasprava o članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope pomerenja za 16. april

Promena dnevnog reda: Rasprava o članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope pomerenja za 16. april

Ambasadorka i stalna predstavnica Srbije u Savetu Evrope Suzana Grubješić saopštila je da će zasedanje Parlamentarne skupštine te organizacije početi 15. aprila, a da je promenjen dnevni red, te će se o članstvu tzv. Kosova u SE umesto 18. aprila raspravljati 16. aprila.

Grubješić je za Tanjug navela da će zasedanje Skupštine trajati do 19. aprila u Strazburu i pojasnila da je prvobitno bilo predviđeno da se predstavljanje izveštaja izvestiteljke PSSE za tzv. Kosovo Dore Bakojani i izveštaja eksperata Pravnog komiteta, debata i glasanje obave 18. aprila, ali je to pomereno za dva dana.

Ona je istakla da je aprilsko zasedanje PSSE redovno, ali je naglasila da je sve što mu prethodi urađeno po ubrzanoj proceduri i u vanrednim okolnostima.

Grubješić je dodala da je za glasanje u Parlamentarnoj skupštini potrebno prisustvo trećine poslanika, od kojih je potrebno da dve trećine podrži izveštaje i da izglasa mišljenje, koje se zatim prosleđuje Komitetu ministara, jedinom organu SE koji odlučuje o članstvu tzv. Kosova.

Sastanak Komiteta ministara zakazan je za 16. i 17. maj i odlučivaće dvotrećinskom većinom, ukoliko se to mišljenje nađe na dnevnom redu.

Komitet za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope nedavno je prihvatio preporuku da tzv. Kosovo bude pozvano da postane članica Saveta Evrope.