Spektakularno pomračenje Sunca: Prirodni fenomen na nebu

Spektakularno pomračenje Sunca: Prirodni fenomen na nebu

Severna Amerika se priprema za jedan od najimpresivnijih prirodnih fenomena – potpuno pomračenje Sunca, koje će se dogoditi u ponedeljak. Ovo nebesko dešavanje će obeležiti spektakl koji će biti dostupan ogromnom broju posmatrača, pružajući nezaboravan prizor na nebu.

Potpuno pomračenje Sunca će se protegnuti duž meksičke pacifičke obale, preći kroz Teksas i 14 drugih američkih država, pre nego što izađe iznad Kanade. Ovo pomračenje će trajati skoro duplo duže od poslednjeg takvog događaja 2017. godine, sa 4 minuta i 28 sekundi totaliteta. Ovaj spektakl će biti dostupan velikom broju ljudi, sa procenjenih 44 miliona žitelja koji žive na putu totaliteta i još nekoliko stotina miliona koji će biti u krugu od 200 milja.

Većina Severne Amerike će moći da posmatra delimično pomračenje, dok će srećni posmatrači uživati u potpunom pomračenju Sunca. NASA će omogućiti praćenje ovog događaja putem online prenosa iz različitih gradova duž puta totaliteta, dok će Associated Press prenositi uživo različite proslave i manifestacije povodom pomračenja.

Ovo pomračenje će biti posebno dugotrajno i intenzivno zbog relativno bliske udaljenosti Meseca od Zemlje, što će rezultirati izuzetno dugim periodom potpunog pomračenja Sunca. Kroz svega nekoliko minuta, Mesec će prekriti Sunce, ostavljajući posmatrače u mraku i pružajući nezaboravan prizor na nebu.

Nakon ponedeljka, sledeće potpuno pomračenje Sunca neće se desiti do 2026. godine. Zato iskoristite ovu retku priliku da doživite jedan od najfascinantnijih fenomena u prirodi i pripremite se da se prepustite čarima neba.