U Izraelu uhapšena sestra šefa Hamasa

U Izraelu uhapšena sestra šefa Hamasa

Izraelske snage bezbednosti uhapsile su u ponedeljak sestru lidera Hamasa Ismaila Hanije pod optužbom za podsticanje terorizma, navode mediji koji se pozivaju na policiju.

Policajci navodno tvrde da su pronašli dokumente, telefone i druge predmete preko kojih je 57-godišnji Zebah Abdel Salem Hanije – izraelski državljanin – povezan sa „ozbiljnim prestupima protiv Izraela“.

Policija prvobitno nije identifikovala osumnjičenu, rekavši samo da je ona stanovnica južnog grada Tel Ševe, gde je racija obavljena u ponedeljak ujutro. Međutim, prema The Times of Israel, izvori odbrane, koji su želeli da ostanu anonimni, potvrdili su da je žena jedna od Hanijehovih sestara.

Operacija, nazvana „Rana zora“, navodno je bila napor više odeljenja, a u prepadu su učestvovali policija, granični službenici, ID i vazdušna jedinica izraelske policije.

Komandant južnog okruga Izraela, superintendent Amir Koen je prokomentarisao operaciju hapšenja da neće biti pošteđeni napora u ratu protiv terorizma i da će sva raspoloživa sredstva biti iskorišćena da se osigura mir i bezbednost za izraelske građane.

Kasnije u ponedeljak, neki izraelski mediji javili su da će Hanije biti u pritvoru do 4. aprila.

Izveštaji o hapšenju dolaze dok Izrael nastavlja da vodi rat protiv Hamasa u Gazi. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je da će eliminisati palestinsku militantnu grupu, nakon što je izvršila smrtonosni upad u Izrael prošlog oktobra, u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi, a desetine uzeti za taoce. Izraelska kampanja je nanela veliku štetu Gazi, ostavivši najmanje 32.000 mrtvih, prema palestinskom ministarstvu zdravlja.

Netanjahu je u nedelju ponovio svoju rešenost da ostvari „pobedu“, otkrivajući da je već odobrio „operativni plan“ za ponovni napad na grad Rafah na jugu Gaze.