Netanjahu očekuje brz oporavak nakon dijagnoze kile

Netanjahu očekuje brz oporavak nakon dijagnoze kile

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je da će se „vrlo brzo vratiti u akciju“ nakon što mu je dijagnostikovana kila koja zahteva medicinsku proceduru pod opštom anestezijom. Hernija je otkrivena tokom rutinskog pregleda, potvrdila je kancelarija premijera.

Operacija je zakazana za nedelju uveče, a Netanjahu će privremeno biti onesposobljen dok se oporavlja. Za vreme njegovog odsustva, njegov zamenik Jariv Levin će preuzeti premijerske dužnosti.

Premijer je uverio javnost da se radi o rutinskom postupku i da nije u pitanju ozbiljno stanje. Netanjahu, koji je prethodno podvrgnut operaciji srca prošlog jula, kada mu je ugrađen pejsmejker, izrazio je optimizam u vezi sa svojim oporavkom.

Hernija je otvor ili slabost u mišićnom zidu koji omogućava tkivu ili organima da izađu izvan normalnog položaja. Premijerovi lekari nisu precizirali gde se hernija tačno nalazi.

Netanjahu, lider sa najdužim stažom u Izraelu, nadzire zemlju u svom šestom mandatu. Ovo nije prvi put da je bio privremeno onesposobljen zbog medicinskih razloga, a u njegovom odsustvu Levin će obavljati premijerske dužnosti, kao što je to bio slučaj tokom njegove prethodne operacije srca.