Lokalni izbori u Turskoj: Ključna bitka za Istanbul i Ankaru

Lokalni izbori u Turskoj: Ključna bitka za Istanbul i Ankaru

U Turskoj se održavaju lokalni izbori koji će odrediti ko će kontrolisati ključne gradove poput Istanbula i Ankare. Ovi izbori su ne samo test popularnosti za turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, već i prilika da povrati kontrolu nad urbanim oblastima koje je izgubio od opozicije pre pet godina.

Glavna polja bitke su Istanbul, ekonomski centar zemlje, i Ankara, glavni grad, koje je Erdogan izgubio 2019. godine, što je razbilo njegovu auru nepobedivosti.

Erdogan želi da povrati Istanbul, grad u kojem je započeo svoju političku karijeru. Snažan rezultat njegove stranke, AKP, verovatno bi ojačao njegovu rešenost da promeni ustav u skladu sa svojim konzervativnim vrednostima.

Za opoziciju, zadržavanje Istanbula i Ankare bilo bi veliko ohrabrenje, posebno nakon nedavnih poraza na izborima. Međutim, opozicija se suočava sa izazovima ujedinjenja i mobilizacije pristalica.

Izlaznost na izborima će biti važna, ali dolazi u vreme ekonomske krize koja muči mnoge Turske. Očekuje se visoka bezbednost na izborima, s obzirom na potencijalne tenzije.

U Istanbulu, aktuelni gradonačelnik Ekrem Imamoglu iz opozicione CHP stranke suočava se sa kandidatom AKP-a Muratom Kurumom. Anketa ukazuje na tesnu trku, ali Imamoglu je izgubio podršku nekih stranaka koje su mu pomogle 2019.

U Ankari se očekuje da će sadašnji gradonačelnik Mansur Javas zadržati svoju poziciju, dok se opozicija suočava sa izazovom mobilizacije.

Nova religiozno-konzervativna partija, Nova partija blagostanja, takođe je faktor na izborima, nudeći alternativu razočaranim Erdoganovim pristalicama.

Na jugoistoku, DEM partija se očekuje da osvoji mnoge opštine, ali postoji pitanje da li će moći da ih zadrži, s obzirom na prethodne intervencije vlade.

Erdogan želi novi ustav koji bi odražavao njegove vrednosti i omogućio mu dalje vođenje zemlje. Lokalni izbori su ključni korak u tom procesu, pružajući mu priliku da ostavi svoj politički pečat.

Izbori u Turskoj ne samo da će odrediti ko će voditi ključne gradove, već će imati dalekosežne posledice za političku budućnost zemlje.