Vladini agenti upali u rezidenciju peruanske predsednice

Vladini agenti upali u rezidenciju peruanske predsednice

Televizijske slike zahvatile su Peru kasno u petak kako vladini agenti iz istražnog tima upadaju u rezidenciju predsednice maljem u raciji koju je odobrilo pravosuđe na zahtev kancelarije državnog tužioca.

Dina Boluarte je pod preliminarnom istragom zbog posedovanja neotkrivene kolekcije luksuznih satova otkako je došla na vlast u julu 2021. kao potpredsednica i ministarka za socijalno uključivanje, a zatim kao predsednica u decembru 2022.

U početku je tvrdila da poseduje najmanje jedan Roleks kao dugotrajno vlasništvo stečeno „ličnim dobitkom“ od 18. godine, pozivajući medije da se ne upuštaju u lične stvari.

Ranije ove nedelje, državni tužilac Huan Vilena kritikovao je Boluarteov zahtev da odloži pojavljivanje pred sudom za dve nedelje, ističući njenu obavezu da sarađuje sa istragom.

Politička previranja nisu ništa novo u Peruu, koji je imao šest predsednika u poslednjih pet godina. Ali mnogi vide da su Boluarteove nedavne izjave u suprotnosti sa njenim ranijim obećanjem da će govoriti istinu sa tužiocima, pogoršavajući političku krizu koja proističe iz njenog neobjašnjivog vlasništva nad Roleks satovima.

Državni tužilac je naglasio Boluarteovu obavezu da odmah proizvede tri Rolek sata za istragu, upozoravajući na njihovo odlaganje ili uništenje.

Boluarte, 61-godišnji advokat, popela se od skromnog zvaničnika okruga do potpredsednice pod predsednikom Pedrom Kastiljom u julu 2021. godine, a potom je preuzela predsedničku funkciju u decembru 2022. nakon Kastilovog opoziva nakon što je pokušao da raspusti kongres i vlada dekretom.

U protestima koji su usledili ubijeno je najmanje 49 ljudi.

Kritičari optužuju Boluarteovu vladu da je sve više autoritarna jer odbija zahteve za prevremenim izborima i radi sa članovima Kongresa na zakonima koji prete da potkopaju nezavisnost peruanskog pravosudnog sistema.