Britanska vojska ukida zabranu nošenja brade posle više od 100 godina

Britanska vojska ukida zabranu nošenja brade posle više od 100 godina

Britanska vojska je odlučila da posle više od 100 godina ukine zabranu nošenja brade, koja je važila i za vojnike i za oficire, posle višegodišnjeg razmatranja.

Odluka je doneta nakon što je vojska sprovela reviziju svojih pravila o ličnom izgledu njenih pripadnika, koja su do sada dozvoljavala samo nošenje brkova. Pre usvajanje odluke konsultovani su kralj Čarls, britanski političari i saveznici Ujedinjenog Kraljevstva , prenosi Politiko.

„Ogromna većina je smatrala da vojska treba da promeni dosadašnje pravilo i da dozvoli vojnicima i oficirima da nose brade. Slušali smo i doneli odluku“, rekao je portparol britanske vojske Pol Karni.

Pročitajte još: Urednik nezavisnog ruskog lista uhapšen zbog navodne diskreditacije vojske Svet 29. feb 2024 3 Svet 29. feb 2024 3 Lažni vebsajt Kopnene vojske Francuske poziva građane da se „angažuju u Ukrajini“ Svet 28. mar 2024 3 Svet 28. mar 2024 3

On je naveo da će oficirima i vojnicima biti dozvoljeno da puštaju bradu, ali moraju da održavaju profesionalni izgled i da se pridržavaju posebnih uputstava o tome kako njihova brada može da izgleda.

Oni koji puste bradu trebalo bi da očekuju da se njihov izgled proverava, kako bi se osiguralo da su brade u skladu sa propisima, a povremeno će morati da se obriju, ako to bude zahtevala operativna situacija.

Ovom odlukom Velika Britanija se pridružuje vojskama Danske, Nemačke i Belgije, koje već dozvoljavaju svojim vojnicima i oficirima da nose brade.