Hapšenje gradonačelnika Himarea zbog korupcije potresa albansku rivijeru

Hapšenje gradonačelnika Himarea zbog korupcije potresa albansku rivijeru

Albanski gradonačelnik primorskog turističkog grada Himarea, Jorgo Goro, uhapšen je zbog optužbi za korupciju, saopštili su tužioci u subotu. Specijalni sud za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala naredio je hapšenje Goroa zbog navodne zloupotrebe ovlašćenja u vezi sa kreiranjem lažnih dokumenata radi dobijanja državnog zemljišta za privatni turistički projekat.

Optužbe protiv Goroa proizilaze iz tvrdnji da je falsifikovao dokumente kako bi omogućio bivšem poslaniku da izgradi privatno turističko naselje na državnom zemljištu. Još jedna osoba je uhapšena u vezi sa ovim slučajem, dok su tri druga zvaničnika opština Himare i Valona stavljeni u kućni pritvor.

Ukoliko budu proglašeni krivima, petorici optuženih preti kazna do sedam godina zatvora. Do trenutka objavljivanja vesti, Goro ili njegov advokat nisu dali komentar na optužbe.

Dionisios Alfred Beleri, političar koji se nalazi u zatvoru, optužio je Goroa za proizvodnju lažnih dokumenata u vezi sa imovinom za odmaralište na površini od preko 5.500 kvadratnih metara. Grad Himara, lociran 220 kilometara jugozapadno od Tirane, predstavlja ključnu turističku destinaciju na albanskoj rivijeri, koja je vitalni deo ekonomije zemlje.

Turizam igra ključnu ulogu u ekonomiji Albanije, pri čemu je prošle godine oko 10 miliona turista posetilo zemlju, čineći njihovu potrošnju oko petine bruto domaćeg proizvoda. Ovo hapšenje stavlja fokus na problem korupcije u javnoj upravi i naglašava važnost borbe protiv ovog problema u zemlji.