Alat omogućava da digitalno ‘secirate’ muzejske životinje

Alat omogućava da digitalno ‘secirate’ muzejske životinje

U prošlosti je naučnicima, a kamoli javnosti, bilo teško da steknu potpunu sliku unutrašnjeg funkcionisanja svake životinje, ali sa brzim napretkom tehnologije 3D skeniranja, čak i školska deca sada mogu digitalno da ‘seciraju’ ove dragocene primerke.

To je cilj openVertebrate (oVert), projekta koji uključuje 18 institucija koje su proteklih pet godina provele stvarajući 3D rekonstrukcije muzejskih primeraka, koji su sada besplatno dostupni na mreži.

Životinje izložene iza stakla u muzeju samo su vrh ledenog brega kada je reč o muzejskim zbirkama, koje sadrže hiljade primeraka koji su sakupljani i pažljivo čuvani tokom decenija.

Ali fizička ograničenja pristupa ovim primercima uvek su ometala naučnu saradnju i obrazovanje.

„Ako vam je potrebno da neko uđe u avion i otputuje do vas da sarađujete, to je nedovoljno na mnogo načina“, kaže kustos herpetologije iz Prirodnjačkog muzeja Floride Dejvid Blekburn, koji je vodio projekat oVert. „Sada imamo naučnike, nastavnike, studente i umetnike širom sveta koji koriste ove podatke na daljinu.

Par kornjača sa Kalifornijske akademije nauka je među mnogim kičmenjacima koji su sada u digitalnoj kolekciji.

„Imaju najveću kolekciju kornjača sa Galapagosa na svetu. To nisu stvari koje stavljate u kutije i pozajmljujete“, kaže Blekburn.

Već je proces skeniranja uzoraka dao naučnicima nove perspektive o temama koje proučavaju godinama.

Dok je skenirao bodljikave miševe za projekat, direktor digitalnih slika u Muzeju prirodne istorije Floride Edvard Stenli primetio je da su njihovi repovi prekriveni unutrašnjim koštanim pločama zvanim osteodermi, za koje se ranije smatralo da su jedinstveni za armadile.

„Svake stvari vam iskaču kada skenirate“, kaže Stenli.

Skeniranje nam omogućava da vidimo uzorke na način koji je ranije bio moguć samo kroz destruktivnu disekciju i uzorkovanje tkiva, nudeći pogled na skelete i, u nekim slučajevima, na meka tkiva koja su skrivena u unutrašnjosti uzorka.

„Muzeji su stalno uključeni u balansiranje“, kaže Blekburn. „Želite da zaštitite primerke, ali takođe želite da ih ljudi koriste. oVert je način smanjenja habanja uzoraka uz istovremeno povećanje pristupa, i to je sledeći logičan korak u misiji muzejskih kolekcija.“

Već su otkrili uzrok smrti zmije sa krunom na obodu (Tantilla oolitica); da bi Spinosaurus bio užasan plivač; i da su žabe izgubile zube najmanje 22 puta u svojoj evolucionoj istoriji, ponekad ih kasnije ponovo evoluirajući.

Projekat je oduvek imao na umu školsku decu kao potencijalne krajnje korisnike ovih modela i već je obučio neke nastavnike da ih koriste u učionici.

„To je promenilo igru za moju jedinicu za evoluciju“, kaže Dženifer Bru, profesorka srednje škole u ​​Sinsinatiju.

„Ja podučavam juniore i seniore, i apsolutno ih volim, ali oni mogu biti teška publika. Oni znaju kada su stvari lažne, što ih čini manje angažovanim. Koristeći oVert modele, možete podučavati koncepte na odgovarajućem nivou, istovremeno održavajući autentičnost nauke“.

Sa više od 13.000 skeniranih uzoraka, odakle početi? Pa, sve je još uvek malo teško za navigaciju, ali ovi 3D anatomski dijagrami u boji iz Blekburnove laboratorije na Univerzitetu Florida vredi istražiti.

Ili šta je sa neverovatnom animacijom pećinskih anđela iz Muzeja Floride?

Još bolje, zašto ne isprobati interaktivni točak koji prikazuje različite strukture kostiju ptičjih krila?

Možete posetiti Sketchfab u bilo kom trenutku da biste dobili uzorak 3D interaktivnih modela koji je jednostavan za korišćenje. Kompletno skladište 3D skeniranja dostupno je na MorphoSource.