Haos u Haitiju: Pucnjava u Port-o-Prensu dok se napadi bandi nastavljaju

Haos u Haitiju: Pucnjava u Port-o-Prensu dok se napadi bandi nastavljaju

U četvrtak, dok su Haićani grabili hranu i osnovne potrepštine tokom kratkotrajnog predaha od nasilja bandi, centar Port-o-Prensa zahvatila je nova pucnjava. Ulice su bile preplavljene panikom dok su žene ulične prodavce bežale sa teretom na glavama, a meci su odjekivali u blizini ključnih zgrada grada, uključujući i opštu bolnicu, Nacionalnu palatu i glavni zatvor.

Pucnjava je izbila popodne, nekoliko sati nakon što su strani novinari primetili još jednu rundu evakuacija stranaca iz grada koji je bio pod opsadom bandi od kraja februara. Bande su ciljale policijske stanice, glavni međunarodni aerodrom i dva najveća zatvora, oslobađajući na hiljade zatvorenika i ostavljajući desetine mrtvih i hiljade bez krova nad glavom.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija osudio je nasilje, naglašavajući hitnu potrebu za humanitarnom pomoći i podrškom haitijskoj policiji. Američki Stejt department intenzivirao je evakuaciju svojih državljana, ali je upozorio na opasnosti putovanja u zemlju.

Dok se haos nastavlja, karipski lideri pozivaju na formiranje prelaznog predsedničkog saveta kako bi se stabilizovala situacija. Premijer Ariel Henri najavio je ostavku po formiranju saveta, ali i dalje nema pristup zemlji koja tone sve dublje u nasilje i nesigurnost.