Huti su prvi put pogodili Izrael

Huti su prvi put pogodili Izrael

Jemenski militanti Huti pogodili su Izrael krstarećim projektilom, što je prvi put da je jedan od projektila grupe stigao do jevrejske države. Udar je usledio nakon ponovljenih napora SAD i Velike Britanije da unište lansirne lokacije Huti.

Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrdile su u utorak uveče da su pratile „sumnjivu vazdušnu metu“ koja je ušla u izraelski vazdušni prostor i pogodila otvoreno područje u blizini lučkog grada Eilata na Crvenom moru.

IDF je tada potvrdio da je u pitanju bila krstareća raketa i da nije bilo žrtava i štete. Huti su kasnije preuzeli odgovornost za napad.

Huti su više puta izveli raketne i bespilotne napade na Izrael od oktobra. Do ponedeljka, sve rakete i avione grupe presreli su IDF, američka ili britanska mornarica ili snage susednih zemalja poput Jordana na putu ka svojim ciljevima.

Šiitska milicija, koja funkcioniše kao de fakto oružane snage Jemena, takođe je obećala da će prekinuti komercijalni transport u Crvenom moru dok Izrael ne prekine rat sa Hamasom. Militanti Huti izveli su brojne napade na komercijalne brodove u regionu, uključujući uspešan raketni napad na navodno američki tanker za tečni naftni gas u utorak.

Od početka svoje kampanje, grupa je rekla da će ciljati na izraelsku ili „Izraelsku” plovidbu, uključujući brodove u vlasništvu ili kojima upravljaju američke ili britanske firme.

SAD i Britanija su odgovorile raspoređivanjem pomorskih snaga u regionu i pokretanjem uzastopnih talasa vazdušnih napada na lansirne lokacije Huti i druge vojne objekte u Jemenu. Najnoviji od ovih napada dogodio se u ponedeljak, kada je američka Centralna komanda, koja nadgleda američke vojne operacije na Bliskom istoku, saopštila da su njene snage uništile rakete, dronove i „kontejnere za skladištenje oružja“ na tlu Jemena.

U mnogo većoj seriji napada krajem februara, američki i britanski ratni avioni uništili su 18 ciljeva Hutija na osam lokacija u Jemenu, uključujući podzemne bunkere, radarske lokacije i raketne baterije zemlja-vazduh, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

Međutim, ove operacije nisu uspele da odvrate militante. Još u januaru, američki predsednik Džo Bajden je priznao da, iako vazdušna kampanja nije „zaustavljala Hute“, ona će se nastaviti bez obzira na to.

Napadi Huta izazvali su pad od 50 odsto u brodskom saobraćaju kroz Suecki kanal u januaru i februaru, izvestio je Međunarodni monetarni fond (MMF) ranije ovog meseca. Dok je većina zapadnih brodova sada primorana da ide dužom rutom oko Rta dobre nade u Južnoj Africi, Huti su rekli Rusiji i Kini da će njihovim brodovima biti dozvoljeno da neometano prolaze kroz Crveno more u zamenu za neodređenu „političku podršku, “, izvestio je Blumberg u četvrtak.