Švedska optužuje bivšeg šefa odbrane Iraka za prevaru u oblasti socijalne zaštite

Švedska optužuje bivšeg šefa odbrane Iraka za prevaru u oblasti socijalne zaštite

Bivši irački ministar odbrane Najah al Šamari uhapšen je u Stokholmu zbog navodnog primanja beneficija koje finansiraju poreski obveznici u Švedskoj dok je živeo i radio u svojoj rodnoj zemlji.

Al Šamarija su švedske vlasti pritvorile po dolasku na stokholmski aerodrom Arlanda u ponedeljak. „Za njim se traga skoro godinu i po“, rekao je javni tužilac Jens Nilsson lokalnoj televiziji TV4 u utorak. „Postoji nalog za hapšenje u njegovom odsustvu.

U pitanju su al-Šamarijevi zahtevi za stambene i dečije dodatke iz Švedske koje su mu navodno plaćali dok je radio u Iraku. On je bio irački ministar odbrane 2019. i 2020. godine, nakon što se navodno preselio u Švedsku sa svojom suprugom 2009. i dobio dvojno državljanstvo 2015. Optužen je da je nastavio da traži švedske beneficije pod drugim prezimenom godinama nakon povratka u Irak.

Nakon što je al-Šamarijevo imenovanje za načelnika odbrane 2019. godine, vlada tadašnjeg premijera Adila Abdul-Mahdija demantovala je medijske izveštaje da je bivši general-major dobio švedsko državljanstvo. Povukao se iz iračke vojske 2018. godine, nakon karijere koja je uključivala i boravak kao komandant Bagdadskih snaga za specijalne operacije.

Švedska je poznata po tome što ima neke od najizdašnijih zakona o azilu i socijalnih beneficija u Evropi, što je čini vrhunskom destinacijom za migrante sa Bliskog istoka. Premijer Ulf Kristersson okrivio je prethodne vlade Švedske za „neodgovornu imigracionu politiku i neuspešnu integraciju“. On je pozvao da se migrantima izvan Evrope oteža primanje socijalnih beneficija.

Švedski tužioci rekli su u novembru 2019. da je ministar iračke vlade – koga su mediji identifikovali kao al-Šamarija – pod istragom zbog navodnih „zločina protiv čovečnosti“. Ta istraga je završena bez podizanja optužnice.