MOK poziva na bojkot „Igara prijateljstva“ koje organizuje Rusija

MOK poziva na bojkot „Igara prijateljstva“ koje organizuje Rusija

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je u utorak apelovao na sportske i političke lidere da ne učestvuju u događaju nazvanom „Igre prijateljstva“, koji je planiran nekoliko nedelja nakon Letnjih igara u Parizu, a koje organizuje Rusija. MOK je osudio napore Ruske Federacije da politizuje sport putem ovog događaja, nazivajući ih „ciničnim pokušajem“. Uprkos tome, ruski predsednik Vladimir Putin je prošle godine pokrenuo letnje i zimske događaje pod zastavom Igara prijateljstva, sa nagradnim fondom od 4,6 milijardi rubalja (oko 50 miliona dolara). Ovi događaji imaju za cilj da se suprotstave međunarodnoj izolaciji zemlje nakon vojne invazije na Ukrajinu 2022. godine.

MOK je takođe odlučio da isključi sve ruske i beloruske sportiste iz ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, čak i ako im se dodeli neutralni status za takmičenje. Pored toga, MOK procenjuje da će 36 sportista sa ruskim pasošima biti kvalifikovano za učešće na Letnjim igrama u Parizu, ali nejasno je da li će biti blokirani u procesu provere.

Igre prijateljstva planirane su da se održe pet nedelja nakon zatvaranja Olimpijskih igara u Parizu, a MOK je izrazio zabrinutost da bi sportisti koji učestvuju na ovim događajima mogli biti iskorišćeni kao deo političke propagande. I pored toga, MOK je odbio da kaže da li će sportisti koji učestvuju na Igrama prijateljstva biti kažnjeni.

Ovi događaji dolaze u kontekstu napetih odnosa između Rusije i MOK-a, posebno nakon dokaza o državnom programu dopinga koji je podržavala ruska država tokom Zimskih igara u Sočiju 2014. godine. MOK je takođe kritikovao „potpuno nepoštovanje globalnih antidoping standarda“ od strane ruske vlade.