Belorusija je uvela ekonomske sankcije Litvaniji zbog zatvaranja dva kontrolna punkta

Belorusija je uvela ekonomske sankcije Litvaniji zbog zatvaranja dva kontrolna punkta

Vlada Belorusije je 14. marta odlučila da uvede „prinudne mere” kao odgovor na zatvaranje dva granična prelaza od strane Litvanije, piše „Evropska istina“.

Rezolucija beloruske vlade predviđa zabranu uvoza određene robe iz Litvanije, posebno prehrambenih proizvoda, građevinskih proizvoda i kućnih aparata.

Belorusija je posebnom odlukom uvela zabranu kretanja niza robe preko belorusko-litvanske granice, bez obzira na zemlju porekla, uključujući odeću i rezervne delove za vozila, kao i gume, alkoholne proizvode i drugu robu.

„To će negativno uticati na rad brojnih litvanskih logističkih operatera i dovesti do značajnog gubitka njihovih prihoda zbog značajnog smanjenja prometa“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije.

Oni su takođe najavili slične sankcije protiv Letonije, koja je ranije ove godine uvela embargo na uvoz „određenog broja beloruskih prehrambenih proizvoda“.

Litvanija je od 1. marta zatvorila dva kontrolna punkta na granici sa Belorusijom – „Lavoriškes” i „Rajgardas”. Od sada na litvansko-beloruskoj granici ostaju otvoreni samo punktovi „Mjadininkaj” i „Šalčininkaj”, ali podležu ograničenjima – zabranjeno je kretanje pešaka i biciklista.

U to vreme belorusko ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je ovu odluku politički motivisanom i delom „izborne kampanje“.