Naučnici koriste mašinsko učenje za kreiranje parfema

Naučnici koriste mašinsko učenje za kreiranje parfema

Mali tim hemijskih inženjera na Norveškom univerzitetu za nauku i tehnologiju, u saradnji sa kolegom iz IA Murins Startups, uspeo je da razvije inovativni metod korišćenjem mašinskog učenja za kreiranje parfema. Njihovo istraživanje, objavljeno na arXiv serveru za preprint, opisuje novi pristup koji koristi eksperimentalnu kvantifikaciju percepcije parfema kako bi potvrdio rezultate.

Prethodna istraživanja su pokazala da je moguće koristiti mašinsko učenje za generisanje molekula sa željenim mirisima. Međutim, ovo istraživanje ide korak dalje, uzimajući u obzir interakcije molekula sa okolinom i promene koje vreme može doneti, što je ključno za razvoj zaista korisnih mirisa.

Tim istraživača je kreirao AI aplikaciju koja je obučena na bazi podataka poznatih molekula sa poznatim mirisnim notama. Korišćenjem ove aplikacije, stvorili su mnoštvo molekula koji su odgovarali određenim željenim karakteristikama parfema. Zatim su koristili drugu veštačku inteligenciju kako bi minimizirali neusklađenosti i dobili recepte za molekule koje su bile bliske onima koje su tražili.

Ovo istraživanje nagoveštava potencijalnu revoluciju u industriji parfema, omogućavajući računarima i drugim uređajima da generišu mirise na zahtev, slično trenutnom stvaranju slika. Ovi rezultati otvaraju nova vrata za kreativnost i inovacije u industriji mirisa.