Dudić: Muslimani dočekuju ramazan bez potpune radosti zbog svega što se dešava u svetu

Dudić: Muslimani dočekuju ramazan bez potpune radosti zbog svega što se dešava u svetu

Predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija Mevlud Dudić poručio je povodom ramazana da vernici u taj mesec posta ulaze bez mogućnosti da im radost bude potpuna, jer ih brige i strah zbog svega što se dešava u svetu ne mogu ostaviti ravnodušnim niti mirnim.

Muftija Mevlud Dudić istakao je u saopštenju, povodom meseca ramazana, da su ugroženi svetska bezbednost i mir.

„LJudi se na svim stranama sveta nepravedno ubijaju, tlače, mnogi gladuju, čitavi se gradovi i regije brišu sa lica zemlje, a nedužno stanovništvo tjera u kolonama da napusti svoja ognjišta i bježi, kako bi spasili život, koji nikada nije bio jeftin i bezvrijedan kao danas“, navodi Dudić.

Dudić ističe da slike i prizori iz Gaze i Palestine deluju kao nadrealni, ali su ipak stvarnost.

„Pred njima svjetska javnost i centri moći još uvek ćute i ne preduzimaju ništa konkretno da se stradanje nedužnih, posebno djece i žena, zaustavi. Pokazuju da se čovječanstvo nalazi na ivici bezizlaznog ponora u koji svakog trenutka može da zapadne“, naveo je Dudić.

Muftija konstatuje da se moderni čovek na svom putu naučnog i svakog drugog napredovanja udaljio od Boga i drugih ljudi, okrenuo leđa, zaboravio na njih ili ih svrstao u neprijatelje svog komfora, sreće, uspeha i napretka, te legalizovao sve oblike borbe protiv njih.

„U svojoj borbi za ličnu sreću i blagostanje ugrozio je sve druge i izazvao stanje opšte nesigurnosti i kolektivne patnje i nesreće“, naveo je Dudić i poručio da ramazan i post pozivaju na čišćenje i otvaranje srca kako bi se primila Alahova milost i da bi se u grudi vernika vratilo saosećanje i ljubav prema ljudima, ne samo onima bliskim po krvi ili fizički, već svima drugima i svim živim stvorenjima.

Muftija Dudić je svim muslimanima u Sandžaku i Srbiji, braći i sestrama Bošnjacima i muslimanima sa ovih prostora u dijaspori, kao i celom islamskom svetu, poželeo da dočekaju mesec ramazana i provedu ga u pokornosti i obilju milosti i oprosta Gospodara.