Kameron se protivi slanju stranih trupa u Ukrajinu

Kameron se protivi slanju stranih trupa u Ukrajinu

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron izjavio je da se protivi slanju zapadnih trupa u Ukrajinu, čak i za misije obuke.

„Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron rekao je da se protivi slanju zapadnih trupa u Ukrajinu, čak i za misije obuke, u intervjuu nemačkom dnevniku Zidojče cajtung objavljenom u subotu“, navodi se u vesti.

Kameron je rekao da je misije obuke najbolje izvoditi u inostranstvu, napominjući da je Britanija na taj način obučila 60.000 ukrajinskih vojnika.

Smeštanje stranih vojnika u Ukrajinu bi obezbedilo mete za Rusiju, rekao je on.

Kameron je rekao da je Ukrajini potrebno više oružja dugog dometa i da je voljan da sarađuje sa Berlinom kako bi uklonio njegovu uzdržanost u snabdevanju krstarećim raketama nemačke proizvodnje Taurus.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je 26. februara da ne isključuje slanje zapadnih trupa u Ukrajinu da joj pomognu da se odbrani od ruske invazije.

Britanija je kasnije potvrdila da je poslala male jedinice u Ukrajinu da pomognu u medicinskoj obuci, ali je portparol premijera Rišija Sunaka rekao da zemlja ne predviđa raspoređivanje velikih razmera.

U petak, 8. marta, francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu rekao je da trenutno nema planova za slanje borbenih trupa, ali da bi saveznici Ukrajine mogli da razmotre posebne obuke ili misije deminiranja.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba pozvao je partnere da vrate misije obuke u Ukrajinu, podsećajući da je od 2014. do 2022. godine u zemlji delovao čitav niz misija obuke.