Suša i rat donose glad i patnju u Etiopiji

Suša i rat donose glad i patnju u Etiopiji

U sušnim dubinama etiopskog regiona Tigraj, Tinseu Hiluf, udovica koja podiže četvoro dece, suočava se sa surovim realnostima rata i suše. Nedavna smrt njene sestre na porođaju dodatno je pogoršala njenu situaciju, dok se bori da prehrani svoju porodicu u okruženju gde hrana postaje luksuz.

Dvogodišnji rat između saveznih trupa i regionalnih snaga ostavio je posledice na njen život. Jedan od njenih sinova stradao je u sukobu, dok su ostali članovi porodice suočeni sa sušom koja pustoši region. Najmlađe dete Tinseu, koje odgaja, postalo je neuhranjeno usled nedostatka hrane.

Tinseu i druge majke iz regiona Tigraj traže pomoć u obližnjem zdravstvenom centru, suočene sa nedostatkom hrane za svoju decu. Suša je dovela do pustošenja poljoprivrednih površina, ostavljajući majke bez mogućnosti da obezbede hranu za svoje porodice.

Nekada bujna polja Tigraja sada leže neplodna, dok majke, lica urezana od brige, gledaju kako njihova deca slabe od neuhranjenosti. Posledice rata i suše osećaju se širom regiona, uz neadekvatnu pomoć koja dovodi do humanitarne krize.

Suša je dovela do slabe žetve, a nedostatak hrane preti da izazove glad koja bi mogla biti slična onoj iz 1980-ih. Humanitarne organizacije upozoravaju na hitnu potrebu za povećanjem reakcije na pomoć kako bi se izbegla katastrofa.

Uprkos izazovima, neki farmeri i dalje nastavljaju da se bore, održavajući nadu u bolju budućnost. Međutim, nesigurnost i nedostatak resursa predstavljaju prepreke u njihovim nastojanjima da prehrane svoje porodice.

Dok Etiopija prolazi kroz teška vremena, borba za opstanak postaje sve očiglednija u regiji Tigraj, gde su rat i suša spojili svoje surove realnosti, ostavljajući porodice poput Tinseau Hiluf i njenih četvoro dece da se bore za svaki obrok i svaki dan.