Sjedinjene Američke Države upozorile su na moguće terorističke napade u Moskvi

Sjedinjene Američke Države upozorile su na moguće terorističke napade u Moskvi

Ambasada SAD u Rusiji upozorila je na moguće terorističke napade u ruskoj prestonici Moskvi u roku od 48 sati, navodi se u poruci američke ambasade.

„Ambasada prati izveštaje da ekstremisti planiraju napade na velika okupljanja u Moskvi, uključujući koncerte, i preporučuje građanima SAD da izbegavaju velika okupljanja u narednih 48 sati“, saopštila je ambasada u Moskvi.

Ambasada je takođe podsetila da je putničko savetovanje Sjedinjenih Država za Rusiju nivoa 4 – „Ne putuj“.

Istovremeno, Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije, pozivajući se na istu poruku ambasade SAD u Moskvi, takođe je savetovalo da se ne putuje u Rusku Federaciju.

Ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken primetio da početkom 2022. godine niko nije mogao da zamisli ulazak Švedske u NATO, a ova istorijska odluka nastala je zbog Putinovog rata protiv Ukrajine.

Krajem 2021. godine, neposredno pre početka rata punih razmera, Rusija je počela da postavlja zahteve Zapadu da vrati „vojno-tehničku konfiguraciju u Evropi“ u granice iz 1997. godine i „bezbednosne garancije“ u vidu obaveza da Ukrajina nikada neće postati članica NATO.