AI umetnost i ljudska kreativnost

AI umetnost i ljudska kreativnost

Generativni sistemi veštačke inteligencije za pretvaranje teksta u sliku kao što su Midjourney, Stable Diffusion i DALL-E mogu da proizvedu slike zasnovane na tekstualnim uputstvima koje bi, da su ih proizveli ljudi, verovatno ocenjene kao „kreativne“. Neki umetnici su tvrdili da ovi programi predstavljaju pretnju ljudskoj kreativnosti. Ako se AI počne oslanjati na proizvodnju većine novih vizuelnih radova, oslanjajući se na ono što je ranije urađeno, kreativni napredak bi mogao stagnirati.

Eric Zhou i Dokiun „DK“ Lee istraživali su uticaj AI alata za pretvaranje teksta u sliku na ljudsku kreativnost, tražeći da shvate da li će ovi alati učiniti ljudske umetnike manje ili više kreativnim. Autori su ispitali umetnost napravljenu sa i bez veštačke inteligencije na onlajn platformi za deljenje umetnosti. Studija je objavljena u časopisu PNAS Nekus.

Umetnici koji su usvojili AI pokazali su povećanu produktivnost, u poređenju sa tempom pre AI, a usvojioci su imali tendenciju da vide povećanje pozitivnih odgovora na svoj rad na platformi nakon usvajanja AI.

Dok su umetnici koji su koristili veštačku inteligenciju pokazali smanjenje prosečne novosti tokom vremena u poređenju sa kontrolama, kako u pogledu sadržaja njihovih slika, tako i u pogledu stilskih elemenata na nivou piksela, vrhunska novina sadržaja među onima koji usvajaju veštačku inteligenciju neznatno raste tokom vremena, što sugeriše proširenje kreativnog prostor ali sa neefikasnošću.

Ipak, umetnici svih nivoa kreativnih sposobnosti se procenjuju povoljnije nakon usvajanja AI ako uspešno istražuju nove koncepte, ali su generalno kažnjeni za korišćenje AI za istraživanje novih vizuelnih stilova.

Prema autorima, ovaj rezultat nagoveštava potencijalnu komplementarnost između ljudskih ideja i sposobnosti filtriranja kao osnovnih izraza kreativnosti u toku rada od teksta do slike, što dovodi do pojave fenomena koji oni nazivaju „generativna sinestezija“ – harmonija istraživanje ljudskih ideja i vizuelna eksploatacija AI za otkrivanje novih kreativnih tokova posla.