Američki Stejt department prokomentarisao je odluku o nalozima za hapšenje ruskih vojnih lidera

Američki Stejt department prokomentarisao je odluku o nalozima za hapšenje ruskih vojnih lidera

Američki Stejt department prokomentarisao je odluku Međunarodnog krivičnog suda (MKS) u vezi sa nalozima za hapšenje komandanta dalekometne avijacije i Crnomorske flote Ruske Federacije – generala Sergeja Kobilaša i Viktora Sokolova, rekao je na brifingu portparol Stejt departmenta Metju Miler.

„Videli smo vest da je Međunarodni krivični sud izdao naloge za hapšenje Sergeja Kobiljaša i Viktora Sokolova zbog navodnih ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti. Sjedinjene Države podržavaju brojne međunarodne istrage o ruskim zverstvima u Ukrajini, uključujući i one koje vodi Međunarodni krivični Sud“, primetio je Miler.

Istovremeno, on je naglasio da SAD ne utiču na svaku odluku i razvoj događaja u okviru ovih istraga.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je dan ranije pozdravio odluku Međunarodnog krivičnog suda u vezi sa poternicama za komandantima dalekometne avijacije i Crnomorske flote Ruske Federacije.

Ranije je Međunarodni krivični sud izdao naloge za hapšenje komandanta dalekometne avijacije i Crnomorske flote Ruske Federacije u okviru istrage o potencijalnim ratnim zločinima Rusije u Ukrajini, počinjenim u periodu od 10. oktobra 2022. do 9. marta. 2023.

Podsetimo, u martu prošle godine Pretpretresno veće II Međunarodnog krivičnog suda izdalo je naloge za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina u vezi sa odvođenjem ukrajinske dece sa okupiranih teritorija Ukrajine.