Italijanski parlament odobrio učešće zemlje u vojnoj misiji u Crvenom moru

Italijanski parlament odobrio učešće zemlje u vojnoj misiji u Crvenom moru

Italijanski zakonodavci odobrili su učešće zemlje u pomorskoj misiji EU za zaštitu teretnih brodova u Crvenom moru od napada jemenskih pobunjenika Huti.

Zadatak misije je „samoodbrana, odnosno neutralizacija direktnih napada na trgovačke brodove u konvojima i odbijanje bilo kakvih pokušaja zaplene brodova“, rekao je italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani u Donjem domu parlamenta, gde je 271. poslanici su glasali za učešće u misiji Aspides. Protiv je glasalo samo šest poslanika.

To uključuje upotrebu vojne sile u slučaju napada, rekao je on. Istovremeno, italijanski Senat je odobrio misiju sa 153 glasa za i 0.

Parlament je takođe odobrio učešće Italije u humanitarnoj misiji u Gazi, kao i misiji Ministarstva pravde za pomoć u obnavljanju civilnog društva u Ukrajini.

Pre neki dan, brod italijanske mornarice Duilio oborio je dron koji je leteo na njega u Crvenom moru.

Kao što znate, 19. februara je zvanično počela sa radom pomorska misija EU za zaštitu civilnog brodarstva u Crvenom moru pod nazivom Aspides.

U decembru su SAD pokrenule specijalnu vojnu misiju u regionu koja uključuje 10 saveznika za zaštitu trgovačkih brodova. Od tada je oborila brojne rakete i bespilotne letelice koje su lansirali Huti, i više puta pogodila njihove vojne objekte i oružje u Jemenu.