Specijalna insekticidna boja može pomoći u suzbijanju izbijanja zika i denga groznice

Specijalna insekticidna boja može pomoći u suzbijanju izbijanja zika i denga groznice

Malarija i druge bolesti izazvane parazitima, virusima i bakterijama koje prenose organizmi koji šire zarazne patogene čine više od 17% svih zaraznih bolesti širom sveta. Ove bolesti koje se prenose vektorima, koje obično prenose insekti kao što su komarci, muve i krpelji, nesrazmerno utiču na najsiromašnije populacije u tropskim i suptropskim regionima.

U Kabo Verdeu, ostrvskoj državi nedaleko od zapadne Afrike, vektorske bolesti preovlađuju vekovima, delom zbog geografske lokacije i klime ostrva. Sada su istraživači u Kabo Verdeu i Španiji testirali efikasnost tri formulacije insekticidnih boja kako bi se ojačao postojeći nacionalni program koji ima za cilj da minimizira pojavu izbijanja bolesti. Rezultati su objavljeni u Frontiers in Tropical Diseases.

„Ovde pokazujemo da je VESTA insekticidna boja efikasna u ubijanju Aedes aegipti, komarca žute groznice, u gradu Praja najmanje godinu dana“, rekla je glavni autor dr Lara Ferero Gomez, koja koordinira istraživačku grupu o tropskim bolestima u Univerzitet Žan Pijaže u Kabo Verdeu. „Takođe smo otkrili da je dobro prihvaćen u populaciji, pri čemu 98% potvrđuje smanjenje komaraca u njihovim rezidencijama nakon nanošenja boje.“

U velikom terenskom ispitivanju, obučeni volonteri ofarbali su 228 kuća u dva naselja Praja koje su posebno ranjive na bolesti koje prenose komarci. Ovo je zbog nedovoljne drenaže koja dovodi do poplava u kišnoj sezoni i lošeg upravljanja otpadnim vodama. Pored toga, mnoge rezidencije u Kabo Verdeu skladište vodu zbog nedovoljnog i poremećenog vodosnabdevanja, a skladištenje vode često nije bezbedno.

Posle jednog, tri, šest i 12 meseci, SZO konusni biološki testovi su sprovedeni u dve nasumično odabrane kuće u svakom naselju. „Bio testovi beleže smrtnost komaraca A. aegipti nakon što su ih izložili insekticidnoj boji u trajanju od pola sata. Ovo nam omogućava da direktno procenimo efikasnost insekticidne boje“, objasnio je Ferero Gomez.

Sve tri mešavine insekticidnih boja dovode do potpune smrtnosti komaraca A. aegipti mesec dana nakon farbanja kuća. Tri meseca nakon farbanja, sve formulacije su i dalje premašile prag efikasnosti SZO, koji je 80%. U šestom mesecu dve formulacije su pale ispod ovog praga. Formulacija VESTA je, međutim, takođe ispunila zahteve SZO u šestom i dvanaestom mesecu. „Boja deluje tako što oslobađa veoma male količine insekticida tokom dužeg perioda, što je čini održivijom i ekološki prihvatljivijom“, istakao je Ferero Gomez.

Istraživači nisu registrovali ozbiljne efekte boje na zdravlje stanovnika. Neželjeni efekti koje je prijavilo nekoliko stanovnika uključivali su blagu iritaciju očiju ili nosa (10%) i glavobolju (4%).

Početkom godine, Kabo Verde je bio treća zemlja u Africi koju je SZO proglasila slobodnom od malarije. Međutim, ostaje izazov da se zaustavi njegovo ponovno pojavljivanje. Istraživači su rekli da je insekticidna boja takođe obećavajuća strategija za jačanje prevencije i kontrole slučajeva malarije na nivou domaćinstva, jer je insekticidna boja efikasna za bilo koju vrstu vektorske bolesti koju prenose komarci, a ne samo zika i denga groznica.

Dok se istraživači suočavaju sa određenim ograničenjima, kao što je potreba da se boja pažljivo nanese u dva sloja kako bi se osiguralo da ne izgubi svoju efikasnost, očekuje se da će se projekat TINTAEDES proširiti na više lokacija širom Praje, koja je žarište bolesti koje se prenose vektorima. , kao i širom Kabo Verdea.