Turska spremna da olakša mirovne pregovore između Ukrajine i Rusije

Turska spremna da olakša mirovne pregovore između Ukrajine i Rusije

Rusko-ukrajinski rat, koji traje već treću godinu, odraz je krize u međunarodnom sistemu. Turska je sada, kao i ranije, spremna da olakša mirovne pregovore, jer sebe smatra pionirom u rešavanju problema u regionu, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan na Diplomatskom forumu u Antaliji.

„Još jedan odraz krize u međunarodnom sistemu je ukrajinsko-ruski rat, koji traje već tri godine. U ovoj fazi rata treba ozbiljno tražiti načine da zbližimo strane. Spremni smo. danas, kao i juče, da olakšamo mirovne pregovore“, rekao je Fidan.

Ministar je naglasio da Turska ulaže napore da obezbedi bezbednost plovidbe Crnim morem: „Nastavljamo rad na obnavljanju bezbednosti plovidbe u Crnom moru i obezbeđivanju bezbedne trgovine žitom.

Prema rečima ministra, Turska je, zahvaljujući svojoj proaktivnoj poziciji, pionir u rešavanju problema u svom regionu i na drugim kontinentima i daje konstruktivan doprinos rešavanju problema.

„Kao što znamo, sadašnji međunarodni poredak ne obećava pravdu i jednakost. Očigledno je da je međunarodni sistem oslabio. Nijedan poredak koji nije zasnovan na pravdi ne može biti trajan“, rekao je Fidan.

On je rekao da je predviđeno da se tokom foruma sastane sa ministrima spoljnih poslova najmanje 30 zemalja.

Kako je saopšteno, 1. marta je u Turskoj počeo Diplomatski forum u Antaliji, sa glavnom temom „Razvoj diplomatije u vreme krize“.