SAD će baciti humanitarnu pomoć u Gazu iz aviona

SAD će baciti humanitarnu pomoć u Gazu iz aviona

Američki predsednik Džo Bajden najavio je 1. marta da će Sjedinjene Države početi da isporučuju pomoć u hrani stanovništvu Pojasa Gaze usred produbljivanja humanitarne krize i poteškoća u isporuci pomoći kopnom.

Tokom govora u Beloj kući, Bajden je rekao da će SAD „učiniti sve što je moguće“ da isporuče dodatnu pomoć pojasu Gaze, koji je na udaru Izraela posle terorističkih napada grupe Hamas 7. oktobra.

Američki predsednik je rekao da pomoć u Gazu ne stiže dovoljno brzo i dodao da radi na trenutnom sporazumu o prekidu vatre koji bi omogućio da stigne još pomoći.

Smanjenje pomoći Gazi poslednjih nedelja povezano je sa izraelskim granatiranjem humanitarnih radnika i bezbednosnih snaga Hamasa koje su patrolirale konvojima, kao i nespremnošću Izraela da otvori dodatne kopnene rute uprkos zahtevima SAD.

Jordan, Egipat, UAE, Katar i Francuska već su tokom nedelje ispustili pomoć iz aviona stanovnicima Gaze. Ovo može donekle olakšati situaciju u regionu, ali neće rešiti problem, jer vazdušni put nije u stanju da zameni sve zapremine zemaljske trase.

SAD već dugo razgovaraju sa Izraelom i drugim zainteresovanim stranama o mogućnosti stvaranja morskog koridora za isporuku humanitarne pomoći Gazi, ali mnogi logistički problemi moraju biti rešeni da bi se to postiglo.

Prema rečima šefa Pentagona, kao posledica izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze kao odgovora na napad terorističke grupe Hamas, poginulo je više od 25 hiljada palestinskih žena i dece.