Turska odbacuje optužbe za zloupotrebe ljudskih prava na severu Sirije

Turska odbacuje optužbe za zloupotrebe ljudskih prava na severu Sirije

Turska je odlučno odbacila optužbe grupe za ljudska prava Human Rights Watch da je odgovorna za navodne zloupotrebe i moguće ratne zločine nad kurdskim stanovništvom na severu Sirije. U izveštaju objavljenom u četvrtak, Human Rights Watch je navodio da su turske snage, zajedno sa oružanim frakcijama koje podržava Ankara, počinile zloupotrebe u oblastima koje kontrolišu na severu Sirije.

Visoki zvaničnik turskog ministarstva spoljnih poslova je u petak negirao ove optužbe, tvrdeći da izveštaj ne odražava stvarno stanje na terenu i da Turska u potpunosti poštuje međunarodno humanitarno pravo. Turska je pokrenula tri velike operacije unutar Sirije od 2016. godine, ciljajući na sirijsku kurdsku miliciju i njen produžetak, PKK.

Izveštaj Human Rights Watch-a dokumentuje navode o različitim zloupotrebama, uključujući otmice, proizvoljna hapšenja, seksualno nasilje i mučenje. Grupa za ljudska prava takođe tvrdi da su turska vojska i obaveštajne agencije bile uključene u nadgledanje ovih zloupotreba.

Turski zvaničnik je istakao da sirijska opozicija sada kontroliše oblasti koje su turske snage očistile od militanata, i da je postignut značajan napredak u poboljšanju ljudskih prava u tim oblastima. Ova tvrdnja dolazi usred nastojanja turske vlade da ospori optužbe za zloupotrebe i da istakne napore opozicije u unapređenju situacije u tim oblastima.