Istraživanja otkrivaju da sterilizacija rotvajlera može uticati na njihov životni vek

Istraživanja otkrivaju da sterilizacija rotvajlera može uticati na njihov životni vek

Vlasnici popularne rase pasa se ohrabruju da svoje ljubimce drže u vrhunskom stanju nakon što je studija Univerziteta Džejms Kuk otkrila da rotvajleri mogu da pate od kraćeg životnog veka nakon što su sterilisani.

Rad je objavljen u časopisu Naučni izveštaji.

Nedavna analiza dostupnih kliničkih zapisa koje je prikupio VetCompass Australia od 3.085 netaknutih i 4.100 kastriranih rotvajlera od jula 1994. do juna 2021. godine pokazala je da su ti psi sterilisani pre jedne godine imali skraćeni životni vek od godinu i po kod mužjaka i jednog godine kod ženki u poređenju sa njihovim netaknutim kolegama.

Psi sterilisani pre četiri i po godine dali su slične rezultate.

„Većina drugih studija je otkrila da sterilizacija pasa produžava njihov životni vek, ali naša je jedna od prvih koja se protivila tome“, rekla je vodeći autor studije i viši predavač veterinarske reprodukcije JCU dr Kerolin Džoun.

„Bio je mali šok kada to nije bilo ono što smo otkrili. Imali smo sreće sa podacima koje smo imali jer smo mogli da utvrdimo kada je pas deseksualizovan, a kada je uginuo.“

Uprkos nalazima, dr Joone je snažno ohrabrivao vlasnike da sterilišu svoje pse, sugerišući da bi vlasnici trebalo da se usredsrede na upravljanje povećanjem težine svog psa, što je bilo uobičajeno nakon procedure.

„Postoje ozbiljne posledice ako se pas ne steriliše, kao što je rizik od infekcije materice opasne po život poznate kao Piometra, tumora dojke i neželjenih štenaca“, rekla je ona. „Postoji jaka sumnja da je smanjeni životni vek više povezan sa problemima težine nego sa samom sterilizacijom, tako da bih ohrabrio vlasnike da kastriraju svog psa, ali se pobrinite da ga održavate na dobroj, zdravoj težini.

Iako je trenutno nepoznato da li postoji optimalna starost za sterilizaciju rotvajlera koja ne utiče na njihov životni vek, studija je primetila nekoliko faktora koji bi mogli da utiču na životni vek psa, uključujući genetsku predispoziciju, ishranu, vežbanje, zdravstvenu zaštitu i faktore životne sredine. .

Skrining genetskih poremećaja i odabir zdravih parova za razmnožavanje takođe mogu pomoći u smanjenju prevalencije naslednih zdravstvenih stanja kod rotvajlera i pomoći u povećanju njihove dugovečnosti.

Dr Joone je rekla da sada želi da proširi svoje istraživanje na druge popularne rase pasa, kao što su hrtovi i zlatni retriveri, da vidi da li se rezultati mogu ponoviti.

Viši predavač informacionih tehnologija JCU dr Dmitrij Konovalov bio je koautor studije.