Neizvesnost oko formiranja gradske vlasti: Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda zakazana za danas

Neizvesnost oko formiranja gradske vlasti: Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda zakazana za danas

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda, koja je odložena 19. februara zbog nedostatka kvoruma, ponovno je zakazana za danas, ali je pitanje kako će se odvijati i da li će postići dogovor o formiranju gradske vlasti ili će biti raspisani novi izbori.

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda, Aleksandar Šapić, zakazao je sednicu za 10 časova i najavio da će se obratiti pre sednice i dati sve informacije. Odluka o formiranju vlasti ili održavanju izbora trebalo bi da bude doneta do 3. marta, kada ističe zakonski rok.

Na dnevnom redu sednice su izbor verifikacionog odbora za potvrđivanje mandata i odbornika, izbor predsednika i zamenika predsednika Skupštine, kao i postavljanje sekretara i zamenika sekretara. Takođe, razmatraće se Predlog rešenja o izboru članova administrativno-mandatne komisije Skupštine grada.

Konstitutivnom sednicom, do izbora predsednika Skupštine, predsedavaće najstariji prisutni kandidat za odbornika kojem je dodeljen mandat.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, najavio je iz Tirane da će u petak razgovarati sa kolegama iz Srpske napredne stranke o izborima u Beogradu. Vučić je istakao da lično smatra da treba ići na izbore, ali da je konačna odluka na stranačkim organima.

Zakon o lokalnoj samoupravi propisuje da Skupština mora da se konstituiše u roku od dva meseca od objavljivanja rezultata izbora, što ističe 3. marta. U suprotnom, raspisuju se novi izbori.