14,6 odsto žena u SAD imalo je histerektomiju

14,6 odsto žena u SAD imalo je histerektomiju

U 2021. godini, 14,6 procenata žena starih 18 godina i više imalo je histerektomiju, a procenat se povećavao sa godinama, prema februarskom sažetku podataka koji je objavio Nacionalni centar za zdravstvenu statistiku.

Jelena Gorina, M.P.H., iz Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku u Hajatsvilu, Merilend, i kolege opisuju procenat žena starijih od 18 godina koje su imale histerektomiju koristeći podatke iz Nacionalne ankete o zdravlju iz 2021.

Istraživači su otkrili da je 14,6 odsto žena starih 18 godina i više dobilo histerektomiju 2021. godine, pri čemu se procenat povećava sa godinama, sa 2,8 na 41,8 odsto za one uzrasta od 18 do 44 godine i 75 godina i više.

Verovatnoća da će imati histerektomiju bila je najniža za azijske ne-Hispanjonke, a zatim za latinoamerikanke, bele ne-Hispanonjake i crne ne-Hispanjonke (6,1 odsto u odnosu na 12,5, 15,6 i 16,3 odsto, respektivno). U poređenju sa ženama bez invaliditeta, one sa invaliditetom su češće imale histerektomiju (14,1 prema 20,9 procenata).

Uočene su varijacije u procentu žena koje su imale histerektomiju prema nivou obrazovanja i porodičnim prihodima. Kako se nivo urbanizacije smanjivao, povećavao se procenat žena koje su imale histerektomiju; varijacije su primećene prema regionu stanovanja.

„Koristeći nacionalno reprezentativne podatke, ovaj izveštaj pruža ukupnu prevalenciju histerektomije i meri disparitete među odraslim ženama prema odabranim sociodemografskim karakteristikama“, pišu autori.