Novo istraživanje otkriva da su blokade tokom pandemije imale uticaj na crevne mikrobe i alergije kod novorođenčadi

Novo istraživanje otkriva da su blokade tokom pandemije imale uticaj na crevne mikrobe i alergije kod novorođenčadi

Zaključci uvedeni tokom pandemije COVID-19 uticali su na razvoj crevnog mikrobioma beba rođenih u ovim periodima prema novim istraživanjima RCSI Univerziteta za medicinu i zdravstvene nauke, Dečije zdravlje Irske i APC Microbiome Ireland (APC), vodeće SFI u svetu. Istraživački centar sa sedištem u Univerzitetskom koledžu Kork.

Naš mikrobiom creva, ekosistem mikroba koji žive u našem digestivnom traktu, igra suštinsku ulogu u ljudskom zdravlju. Studija objavljena u Allergi je prva koja posebno istražuje zdravlje creva novorođenčadi tokom pandemije. Otkrilo je značajne razlike u razvoju mikrobioma beba rođenih tokom perioda izolacije u poređenju sa bebama pre pandemije. Bebe rođene tokom izolacije takođe su imale niže stope alergijskih stanja od očekivanih, kao što su alergije na hranu.

Nalazi su istakli koristi za zdravlje creva za „pandemijske bebe“ koje proizilaze iz jedinstvenog okruženja izolacije, uključujući niže stope infekcije i posledičnu upotrebu antibiotika, i produženo trajanje dojenja. Utvrđeno je da novorođenčad imaju više korisnih mikroba dobijenih nakon rođenja od svojih majki. Ovi mikrobi majke mogli bi da igraju zaštitnu ulogu protiv alergijskih bolesti.

Profesor Jonathan Hourihane, šef Odeljenja za pedijatriju u RCSI, konsultant pedijatar u Dečijem zdravlju Ireland Temple Street, koji je zajednički viši autor studije, rekao je: „Ova studija nudi novu perspektivu o uticaju socijalne izolacije u ranom životu na Naročito, niža stopa alergija kod novorođenčadi tokom izolacije mogla bi da istakne uticaj načina života i faktora životne sredine, kao što je česta upotreba antibiotika, na porast alergijskih bolesti.

„Nadamo se da ćemo ponovo ispitati ovu decu kada budu napunili 5 godina kako bismo videli da li postoje dugoročni uticaji ovih zanimljivih promena u ranom mikrobiomu creva.

Profesor Liam O’Mahoni, glavni istraživač u APC Microbiome Ireland i profesor imunologije, na Univerzitetskom koledžu u Korku je zajednički viši autor. Dodao je: „Dok svi počinjemo život sterilno, zajednice korisnih mikroba koji naseljavaju naša creva razvijaju se tokom prvih godina života. Iskoristili smo priliku da proučimo razvoj mikrobioma kod novorođenčadi koja su odrasla tokom rane ere COVID-19 kada su bila stroga ograničenja socijalnog distanciranja bili su na mestu, pošto je složenost izloženosti u ranom životu smanjena i to je omogućilo precizniju identifikaciju ključnih izloženosti u ranom životu.

„Pre ove studije bilo je teško u potpunosti odrediti relativni doprinos ovih višestrukih izloženosti životnoj sredini i faktora ishrane na razvoj mikrobioma u ranom životu.“

„Jedan fascinantan ishod je da zbog smanjene izloženosti ljudi i zaštite od infekcije, samo 17% beba treba antibiotike do jedne godine života, što je u korelaciji sa višim nivoima korisnih bakterija kao što su bifidobakterije. Studija je obezbedila bogato skladište podatke, koje ćemo nastaviti da analiziramo i istražujemo u budućnosti“.

Istraživači iz RCSI, CHI i APC Microbiome Ireland analizirali su uzorke fekalija od 351 bebe rođene u prva tri meseca pandemije, upoređujući ih sa kohortama pre pandemije. Prvi su bili deo projekta CORAL (Uticaj pandemije korona virusa na alergijsku i autoimunu disregulaciju kod novorođenčadi rođene tokom blokade).

Za prikupljanje informacija o ishrani, kućnom okruženju i zdravlju korišćeni su onlajn upitnici. Uzorci stolice su uzeti u šest, 12 i 24 meseca, a testiranje na alergije je obavljeno u 12 i 24 meseca.

Studija „Povezivanje između razvoja crevne mikrobiote i alergije kod novorođenčadi rođene tokom ograničenja socijalnog distanciranja povezanih sa pandemijom“, sprovedena je u saradnji sa Univerzitetskim koledžem Kork, Univerzitetom u Helsinkiju, Univerzitetom Kolorado, Karolinska institutom u Stokholmu, Dečije zdravlje Irska, Rotonda Hospital i The Coombe Hospital.