Mađarski evropski komesar kaže da mu se Porošenko požalio na „diskriminaciju opozicije“

Mađarski evropski komesar kaže da mu se Porošenko požalio na „diskriminaciju opozicije“

Evropski komesar za proširenje Oliver Vargej objavio je 29. februara pismo navodnog lidera frakcije „Evropska solidarnost” Petra Porošenka, koji od njega traži da utiče na vladu Ukrajine i prekine „diskriminatornu praksu” nedopuštanja opozicija u inostranstvu, prenosi „Evropska istina“.

Fotografije pisma koje je navodno napisao Porošenko tvrde da je od njenog predsednika Manfreda Vebera dobio preliminarni poziv za konferenciju Evropske narodne partije, koja će se održati u Bukureštu 6-7. marta.

Na konferenciji Porošenko treba da „govori veoma poštovanoj publici o situaciji u Ukrajini i ulozi Evropske narodne partije u jačanju podrške našoj državi u ovim teškim vremenima“, navodi se u pismu.

„Molim vas da uputite odgovarajuće poruke Vladi Ukrajine kako biste snažno ohrabrili vlasti da prestanu sa diskriminatorskom praksom prema opozicionim partijama i da garantuju sveobuhvatno poštovanje političkog pluralizma i prava opozicije u Ukrajini u skladu sa kriterijumima za EU. članstvo“, navodi se u dokumentu koji je objavio Vargei.

Dalje, Porošenko navodno traži da se, ako „vaš zahtev ne nađe odgovor”, pomenuto pitanje pokrene u kontekstu predstojećeg izveštaja Evropske komisije o napretku Ukrajine u kretanju ka EU i razvoju pregovora. okvir za pristupanje.

„U funkcionalnoj demokratiji opozicija ne može biti ograničena“, potpisao je pismo mađarski evropski komesar. Sudeći po potpisu, poslato je dan ranije, 28. februara.

Ni Petro Porošenko ni „Evropska solidarnost” nisu zvanično komentarisali slanje pisma.

Podsetimo, ranije u februaru Porošenko je tvrdio da predsednik Vrhovne rade Ruslan Stefančuk nije potpisao naredbu o putu za učešće na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, navodno zbog pretnje po život. U to vreme, Savet je izjavio da nije dobio „izjave i relevantna dokumenta“ od Porošenka.

Poslednjih meseci bilo je nekoliko visokih skandala u kojima poslanici opozicije ne smeju da prisustvuju sastancima sa međunarodnim partnerima, a ova tema je privukla pažnju medija.