Efekat vitamina D i njegovog receptora protiv starenja u srednjem crevu Drosophila

Efekat vitamina D i njegovog receptora protiv starenja u srednjem crevu Drosophila

Novi istraživački rad pod nazivom „Efekat vitamina D i vitamin D receptora protiv starenja u srednjem crevu Drosophila“ objavljen je u Aging.

Odrasle matične ćelije su ključne za održavanje homeostaze tkiva, a njihov funkcionalni pad je povezan sa starenjem i povezanim bolestima, pod uticajem okruženja nišnih ćelija. Smanjenje vitamina D i nivoa njegovih receptora u vezi sa godinama i rakom dobro je dokumentovano u kliničkim studijama na ljudima.

Međutim, mehanizmi preko kojih put vitamin D/vitamin D receptor (VitD/VDR) doprinosi sprečavanju starenja i produžava očekivani životni vek nisu dobro shvaćeni. U ovoj novoj studiji, istraživači Joung-Sun Park, Hiun-Jin Na i Iung-Jin Kim sa Nacionalnog univerziteta Pusan i Korejskog instituta za istraživanje hrane imali su za cilj da utvrde zaštitnu ulogu putanja receptora vitamina D/vitamina D u diferenciranim enterocitima (EC) tokom starenja crevnih matičnih ćelija (ISC).

„Ova studija je imala za cilj da utvrdi zaštitnu ulogu VitD / VDR u diferenciranim EC tokom starenja ISC koristeći model creva odrasle Drosophila“, pišu istraživači.

Koristeći dobro uspostavljen model srednjeg creva Drosophila za biologiju starenja matičnih ćelija, istraživači su otkrili da srušenje receptora vitamina D u EC izaziva proliferaciju ISC, smrt EC, starenje ISC i diferencijaciju enteroendokrinih ćelija. Pored toga, povećanje proliferacije ISC i amplifikacije centrosoma izazvano starenjem i oksidativnim stresom smanjeno je tretmanom vitaminom D.

U zaključku, ova studija pruža direktne dokaze o ulozi VitD/VDR puta protiv starenja, uključujući zaštitu EC tokom starenja, i pruža vredne uvide za istraživanje molekularnih mehanizama koji leže u osnovi poboljšanog zdravog starenja kod Drosophila.

„Naši nalazi sugerišu direktne dokaze o ulozi protiv starenja puta receptora za vitamin D/vitamin D i pružaju uvid u molekularne mehanizme koji leže u osnovi zdravog starenja kod drozofile“, zaključuju istraživači.