Zelenski liderima G7: Imperijalne ambicije nestaju tek kada izgube oni koji su njima zaraženi

Zelenski liderima G7: Imperijalne ambicije nestaju tek kada izgube oni koji su njima zaraženi

Imperijalne ambicije i revanšizam mogu se pobediti samo zajedno sa onima koji su njima zaraženi, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji se obratio liderima G7.

„Ne zaboravite da se imperijalne ambicije i revanšizam mogu pobediti samo zajedno sa onima koji su njima zaraženi, a to je ono što otvara prostor istinskoj bezbednosti i razvoju demokratije. Sada čujemo – „istorija gleda“ – i to je apsolutno tačno“, rekao je Zelenski.

On je zahvalio G7 u ime svih Ukrajinaca „na vitalnoj podršci našoj naciji i narodu“, dodajući da zahvaljujući toj saradnji milioni u Ukrajini i u susednim zemljama širom Rusije mogu da osećaju da njihova domovina neće postati Putinovo dvorište.

„Vi dobro znate šta nam je potrebno da zaštitimo naše nebo; da ojačamo našu vojsku na zemlji; i znate sve što nam je potrebno da održimo i nastavimo naš uspeh na moru; a ti odlično znaš da nam sve ovo treba na vreme. Računamo na vas“, naglasio je Zelenski i dodao da je „naše rukovodstvo dovoljno da obnovi bezbednost“.

„Kada su vodeće svetske demokratije zaista odlučne, ova odlučnost prevazilazi sve izazove“, rekao je predsednik.

Premijeri Italije, Kanade i Belgije – Đorđa Meloni, Džastin Trudo i Aleksander De Kru – kao i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson doputovali su u Kijev dana. 24. februara u znak solidarnosti sa Ukrajinom na drugu godišnjicu ruske invazije u punom obimu.