Istraživači su razvili hemostatski agens iz dagnji ​​i čahura svilene bube kako bi zaustavili krvarenje organa

Istraživači su razvili hemostatski agens iz dagnji ​​i čahura svilene bube kako bi zaustavili krvarenje organa

U novijim vestima zabeležen je slučaj kada je pacijent doživeo bol zbog hirurške procedure koja uključuje šavove, što je rezultiralo nenamernim prisustvom gaze u telu pacijenta. Gaza se obično koristi za kontrolu krvarenja tokom medicinskih intervencija, pomažući u hemostazi. Međutim, kada se nenamerno ostavi u telu, može dovesti do upale i infekcije.

Rešavajući ovo pitanje, nedavno su istraživanje objavili istraživači koji se fokusiraju na hemostatski agens dobijen od dagnji ​​i čahura svilene bube. Ovaj hemostatski agens je privukao pažnju akademske zajednice zbog svoje efikasnosti u zgrušavanju krvi i bezbednosti u telu. Rad je objavljen u časopisu Small.

Tim za saradnju, predvođen profesorom Hiung Joon Cha (Departman za hemijsko inženjerstvo i Škola za nauku i tehnologiju konvergencije) i drugima, razvio je dvoslojni membranski hemostat od nanovlakna koristeći prirodne proteine dobijene iz dagnji ​​i čahura svilene bube.

Konvencionalni hemostatski agensi kao što su gaza ili medicinske trake su ograničeni na primenu na površini kože. Iako postoje određeni materijali koji se prirodno razgrađuju u telu, poput fibrinskog lepka i kolagenskih sunđera, oni zahtevaju proteine dobijene od ljudi ili životinja, što ih čini znatno skupim. Štaviše, postojeći hemostatski materijali nemaju dosledno prianjanje na mesta krvarenja i skloni su infekciji od spoljašnjih kontaminanata.

Kao odgovor, istraživači su razvili dvoslojni adhezivni hemostat koji koristi adhezivne proteine dagnji ​​koji pokazuju jaku adheziju tkiva pod vodom i fibroin svile ekstrahovan iz čahura svilene bube.

U istraživanju, adhezivni proteini dagnji ​​su pokazali odlične hemostatske efekte uključujući aktivaciju trombocita. Istraživači su koristili metanolnu paru da modifikuju sekundarnu strukturu proteina svilene bube, što je rezultiralo membranom od nanovlakna sa hidrofobnom spoljašnjom površinom.

U svetlu ovoga, tim je konstruisao hemostatski agens sa unutrašnjim slojem sa proteinima adhezije dagnji ​​za prianjanje na ranu i spoljašnjim zaštitnim slojem koji je u potpunosti sastavljen od proteina svilene bube.

Kroz eksperimente na životinjama, hemostatsko sredstvo je pokazalo brzo ubrzanje adhezije tkiva i hemostazu u ranama koje krvare, efikasno sprečavajući infiltraciju infektivnih agenasa koji sadrže vodu, kao što su bakterije. Koristeći dva proteina koji su i visoko biokompatibilni i biorazgradivi, istraživači su uveli novi hemostatski agens sposoban da zgruša krv i pruži odbranu od infekcije.

Profesor Hiung Joon Cha iz POSTECH-a koji je vodio studiju rekao je: „Potvrdili smo izuzetne hemostatske performanse multifunkcionalnog lokalnog adhezivnog hemostatskog agensa koji je izveden iz prirode i zasnovan je na razgradivim proteinima u ljudskom telu. Dodao je: „Nastavićemo dalje istraživanje kako bismo procenili njegovu primenljivost u stvarnoj nezi pacijenata ili hirurškim uslovima.