Zelenski: Raditi na proširenju zastupljenosti Ukrajine u svetu, posebno u Latinskoj Americi

Zelenski: Raditi na proširenju zastupljenosti Ukrajine u svetu, posebno u Latinskoj Americi

Ukrajina radi na proširenju svog predstavljanja u svetu, ove godine, posebno u Latinskoj Americi, izjavio je ukrajinski predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u svom večernjem video obraćanju.

„Inače, radimo i na širenju našeg predstavljanja u svetu. Prošle godine smo otvorili nove ukrajinske ambasade u Africi i generalno postigli viši nivo interakcije sa liderima i državama na afričkom kontinentu. Za ovu godinu imamo za cilj da povećamo naš angažman i potencijal za saradnju, posebno u Latinskoj Americi“, rekao je Zelenski.

On je podsetio da se danas sastao sa predstavnicima partnerskih zemalja – članovima diplomatskog kora koji rade u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, veoma je važno da se u Ukrajini, čak i tokom rata, „nastavlja normalan diplomatski rad, reklo bi se i rutinski rad između ukrajinskih diplomata i stranih predstavnika, između naših institucija i međunarodnih organizacija”.

„Zahvalan sam svakoj državi, svakom lideru čiji su predstavnici u Ukrajini i sa Ukrajinom. Ovo je svedočanstvo vere u našu zemlju, poštovanja ukrajinskog naroda i poverenja u našu snagu i sposobnost da postignemo ukrajinske ciljeve“, rekao je Zelenski.

On je obavestio da je tokom sastanka razgovarano, između ostalog, o potrebi jasne i principijelne saradnje za sprovođenje Formule mira, većoj bezbednosti i za Ukrajinu i za svaku od zemalja partnera, kao i za unutrašnju transformaciju Ukrajine. .

Kako je saopšteno, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski održao je 22. februara sastanak sa diplomatama, predstavnicima država i međunarodnih organizacija, gde je izneo glavne zadatke Ukrajine za 2024. godinu.

Među tim zadacima, Zelenski je naveo zaštitu ukrajinskih građana od ruskog terora kroz vojnu i finansijsku pomoć partnera, povratak deportovane dece i povratak Ukrajinaca iz ruskog zarobljeništva, sprovođenje Formule mira, kao i aktivnu međunarodnu saradnju, posebno u pogledu proizvodnje odbrane, uvođenja međunarodnih sankcija protiv Rusije i konfiskacije ruske imovine.