Bela kuća: SAD rade na obezbeđivanju Ukrajine raketama većeg dometa ATACMS

Bela kuća: SAD rade na obezbeđivanju Ukrajine raketama većeg dometa ATACMS

Američka administracija je zvanično potvrdila da razmatra mogućnost da Ukrajini obezbedi rakete ATACAMS većeg dometa od onih koje su ranije isporučene, izjavio je tokom telefonskog brifinga koordinator Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi.

„Pružili smo verziju ATACMS-a kao što znate, APAM-ovi su dostavljeni Ukrajini i oni su ih dobro iskoristili“, rekao je Kirbi.

U tom kontekstu, Kirbi je naglasio da opremanje ukrajinskih oružanih snaga verzijama ATACMS sa proširenim dometom nikada nije bilo isključeno.

„Oni su još uvek sastavni deo razgovora koje smo vodili sa Ukrajinom. Ukrajina zaista ima sposobnost i druge zemlje su joj pružile slične mogućnosti dugog dometa, a mi još uvek vodimo razgovore sa Ukrajincima o verziji ATACMS većeg dometa“, rekao je Kirbi.

Kako je saopšteno, ranije ove nedelje, američki mediji su, pozivajući se na zvaničnike administracije u Vašingtonu, pisali da Bela kuća radi na tome da Ukrajini obezbedi nove balističke rakete ATACMS većeg dometa. Ali da bi se to dogodilo, Kongres mora da odobri novi paket pomoći.