Skoro polovina Poljaka veruje da je napad Rusije na Poljsku verovatan

Skoro polovina Poljaka veruje da je napad Rusije na Poljsku verovatan

Skoro polovina Poljaka u ovoj ili onoj meri veruje da bi se rat Rusije protiv Ukrajine mogao proširiti i na njihovu zemlju.

O tome svedoče rezultati istraživanja United Surveys, prenosi „Evropa Pravda“.

Čak 47 odsto ispitanika veruje da je verovatan ruski napad na Poljsku. Ovo je 16 procentnih poena više nego u sličnoj anketi sprovedenoj u maju 2023.

Od njih 12% je uvereno da će se takav napad dogoditi. Više od 35% smatra da je napad prilično verovatan.

Sa tezom o mogućoj agresiji Putinovih trupa na Varšavu ne slaže se nešto više od 38 odsto ispitanika.

S obzirom na to da je broj neodlučnih, prema prošlogodišnjim i prošlogodišnjim anketama, ostao gotovo nepromenjen, očigledno je da Poljaci, pomno prateći ratnu situaciju, prelaze na pesimističnije stavove, primećuju sociolozi.

Osim toga, dve godine nakon početka rata velikih razmera, skoro polovina Poljaka veruje da će se on završiti uništenjem obe zemlje – i Ukrajine i Rusije.

Podsećanja radi, podrška Ukrajini među Evropljanima je i dalje široka, ali skoro dve godine nakon invazije u punom obimu, samo 10% veruje da može da pobedi Rusiju.

Pored toga, skoro 80 ​​odsto Ukrajinaca doživljava Poljsku kao prijateljsku zemlju, ali je ova cifra značajno smanjena u poređenju sa anketom od pre šest meseci, posebno percepcija Poljske kao „nedvosmisleno prijateljske”.