BRIKS će videti porast milionera od 85 odsto

BRIKS će videti porast milionera od 85 odsto

Broj novih milionera u zemljama BRIKS-a će porasti do 2034. godine, što će doprineti najvećem povećanju bogatstva u bilo kojoj grupi nacija, prema nedavnom izveštaju kompanije Henley & Partners.

Grupa ekonomija u razvoju BRIKS-a, koja je ranije činila Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, doživela je veliku ekspanziju nakon što su im se u januaru ove godine pridružili Iran, Etiopija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati. Saudijska Arabija, koja je takođe zvanično pozvana, takođe treba da postane članica.

Prema izveštaju, ukupno investiciono bogatstvo koje trenutno drže pojedinci u zemljama BRIKS-a iznosi 45 biliona dolara, dok se očekuje da će broj milionera porasti za 85 odsto u narednoj deceniji. U grupi trenutno ima 1,6 miliona pojedinaca sa imovinom koja se može investirati preko milion dolara, uključujući 4.716 sa više od 100 miliona dolara i 549 milijardera.

Poređenja radi, cifra za investicionu imovinu u G7, koju čine Kanada, Francuska, Japan, Italija, SAD, Velika Britanija i EU, iznosila je 110 biliona dolara od decembra 2023. godine, prema podacima koje je za CNBC dostavio Endru Amolis, analitičar u Novo svetsko bogatstvo. Očekuje se da će se broj milionera povećati za 45% u narednoj deceniji.

„[BRICS] osporava svetski poredak i uspostavlja se kao moćan rival G7 i drugim međunarodnim institucijama“, rekao je generalni partner kompanije Henlei & Partners i šef jugoistočne Azije Dominik Volek tokom prezentacije izveštaja na Internetu.

U međuvremenu, Amolis je za CNBC rekao da će „prognoza od 85% za BRIKS biti najveći rast bogatstva od bilo kog bloka ili regiona na globalnom nivou“.

Prema izveštaju, Indija prednjači u pogledu rasta sredstava za ulaganja, sa procenjenim skokom bogatstva po glavi stanovnika od 110% do 2033. UAE su spremni za rast od 95%, dok se očekuje da će podaci za Kinu i Etiopiju porasti za 85% i 75%, respektivno.

BRIKS je sada veoma uticajan igrač u globalnoj ekonomiji, koji nudi atraktivne nove mogućnosti za investitore, preduzetnike i talentovane osobe sa visokim neto vrednostima, izjavio je izvršni direktor kompanije Henlei & Partners, Juerg Steffen.

U međuvremenu, vodeći stručnjak za lične finansije i investicije Džef Opdajk rekao je da su nacije koje su nekada smatrane „u razvoju“ ili „u nastajanju“ ili pežorativnim „trećim svetom“ sada dinamične ekonomije koje menjaju globalni poredak. „Ekonomski, nezapadne nacije – sa BRIKS-om na čelu – guraju svet u novu realnost: novi ekonomski, društveni i monetarni status kvo koji menja ono što je svet prihvatao kao normalno skoro osam decenija“, Opdajk navedeno, kako se navodi u izveštaju.