Trampove pristalice pokrenule su akciju prikupljanja sredstava kako bi platili njegovu odštetu zbog prevare

Trampove pristalice pokrenule su akciju prikupljanja sredstava kako bi platili njegovu odštetu zbog prevare

Obožavaoci Donalda Trampa pokrenuli su kampanju prikupljanja sredstava tražeći donacije za pokriće 354 miliona dolara koje je njujorški sudija naredio bivšem američkom predsedniku da plati za lažne poslovne prakse.

GoFundMe stranica je postavljena za Trampa u petak, ubrzo nakon što mu je sudija Artur Engoron izrekao ogromnu novčanu odštetu i trogodišnju zabranu poslovanja u Njujorku. U prva 24 sata, kampanja je prikupila oko 100.000 dolara, što je mali deo presude za prevaru protiv Trampa, njegovih kompanija i njegovih odraslih sinova.

„Stanimo uz Trampa da osiguramo da pravda prevlada i da nastavimo da se borimo za zemlju koja poštuje slobodu, poštuje hrabrost i nagrađuje nepokolebljivi duh svog naroda“, rekla je Elena Kardone, poslovna žena sa Floride koja je pokrenula GoFundMe kampanju. Hiljade Trampovih pristalica doprinelo je prikupljanju sredstava, u iznosima od 5 do 2.500 dolara.

Trampovi kritičari ismevali su njegove pristalice zbog pokušaja da plate zakonski račun milijardera za koga je utvrđeno da je dostavio lažne finansijske izveštaje. Neki su primetili da je prikupljanje sredstava u suprotnosti sa pravilima GoFundMe, koja izričito zabranjuju kampanje za „pravnu odbranu navodnih finansijskih i nasilnih zločina“.

Sudija Engoron je prekorio Trampa i njegove saoptuženike zbog „patološkog“ nedostatka kajanja i rekao da je naredio imenovanje nezavisnog direktora jer ne veruje da će Trampova organizacija ispoštovati njegovu presudu. Sudija je utvrdio da je Tramp podnosio lažne poslovne izveštaje, precenjujući vrednost svoje imovine kako bi dobio povoljne uslove za bankarske kredite i polise osiguranja. Tramp je osporio sudske procene njegove imovine i tvrdio da nije bilo žrtava jer su mu svi zajmovi vraćeni u potpunosti i na vreme.

Trampovi advokati obećali su da će uložiti žalbu na presudu od petka, kao i na presudu porote Njujorka od 83 miliona dolara protiv njega prošlog meseca zbog klevete žene koja ga je optužila za seksualni napad. Tramp, koji se takođe suočava sa četiri odvojene krivične optužnice, tvrdi da saveznici predsednika Džoa Bajdena koriste pravne napade kako bi ga sprečili da ponovo osvoji mesto predsednika kasnije ove godine.