Južna Koreja se pridružuje platformi za koordinaciju donatora za Ukrajinu

Južna Koreja se pridružuje platformi za koordinaciju donatora za Ukrajinu

Južna Koreja se pridružila pridružila se multinacionalnoj donatorskoj grupi koja koordinira finansijsku pomoć i planove za rekonstrukciju Ukrajine.

Višeagencijska platforma za koordinaciju donatora za Ukrajinu (MDCP) uspostavljena je prošle godine, koju predvodi Grupa sedam (G7) i koja uključuje druge zemlje donatore, Evropsku komisiju, Ukrajinu i međunarodne finansijske institucije.

Južna Koreja se pridružila platformi tokom sastanka upravnog odbora MDCP u sredu, zajedno sa Holandijom, Norveškom i Švedskom, saopštila je predsednička kancelarija.

„Pridruživanjem MDCP-u, ne samo da ćemo blisko sarađivati sa ključnim državama međunarodne zajednice, uključujući G7, već ćemo nastaviti da ulažemo napore kako bi naše iskustvo prevazilaženja ratnih rana i odbrane liberalne demokratije i tržišne ekonomije doprinelo. mirnoj i demokratskoj rekonstrukciji i oporavku Ukrajine“, saopštila je kancelarija.

„Direktnim učešćem u konsultacijama među ključnim zemljama donatorima, očekujemo da ćemo direktno saznati detaljnije o razvoju i trendovima u procesu rekonstrukcije i oporavka Ukrajine i dalje proširiti mogućnosti učešća naših preduzeća“, dodaje se.

Članovi MDCP-a su demokratske nacije koje su donirale ili posvetile Ukrajini milijardu dolara.

Južna Koreja je pružila paket pomoći Ukrajini, uključujući u okviru „Ukrajinske inicijative za mir i solidarnost“ koja je najavljena tokom posete predsednika Ioon Suk Ieola Kijevu prošlog jula i kroz 300 miliona dolara posvećenih ove godine i dodatnih 2 milijarde dolara tokom srednjeg i dugog perioda -term.

Južna Koreja će obezbediti 300 miliona dolara pomoći Ukrajini ove godine i planira da prebaci još dve milijarde dolara u narednim godinama.