Švajcarska će proučiti mogućnost deportacije tražilaca azila u treće zemlje

Švajcarska će proučiti mogućnost deportacije tražilaca azila u treće zemlje

Švajcarska savezna vlada planira da pripremi tehničko-ekonomski izveštaj o mogućoj deportaciji tražilaca azila u treće zemlje na pozadini reforme sistema azila u Evropskoj uniji i traženja načina za suzbijanje ilegalne migracije, prenosi Svissinfo.

Švajcarska vlada je najavila pripremu izveštaja kao odgovor na apel poslanika Andrea Karonija. Apel je obrazložio činjenicom da sve više zemalja i EU radi na reformama koje će omogućiti da se azilni postupci sprovode bliže zemljama porekla izbeglica.

Ranije je Švajcarsko savezno veće smatralo da postupci azila u inostranstvu nisu mogući iz pravnih i praktičnih razloga.

U budućem izveštaju će se uzeti u obzir diskusije u Evropskoj uniji na temu deportacije tražilaca azila i analizirati kompatibilnost ove prakse sa švajcarskim pravom i njegovim međunarodnim obavezama.

Izveštaj dolazi usred planirane debate u švajcarskom parlamentu za proleće 2024. o tome gde zemlja može da deportuje Eritrejce kojima je odbijen azil.

Poznato je da je Britanija trenutno jedina evropska zemlja koja ima sporazum o deportaciji tražilaca azila u treću zemlju, Ruandu. Ali njegova ratifikacija je blokirana prošlog meseca u britanskom Domu lordova.

Pored toga, Italija se dogovorila sa Albanijom o stvaranju centara za privremeni pritvor za migrante.