U ledenim vodama Antarktika, zvukovi otkrivaju tajne života morskih sisara

U ledenim vodama Antarktika, zvukovi otkrivaju tajne života morskih sisara

U hladnim vodama Antarktika, gde se komadi plutajućeg leda ljuljaju na talasima, zvukovi dubine postaju ključ za razumevanje ponašanja i kretanja morskih sisara. Kolumbijski naučnik Andrea Bonila predvodi istraživanje sa podvodnim mikrofonima na obali Antarktika, hvatajući impresivne zvuke života u ovom delu sveta.

Bonila, biolog sa Univerziteta Kornel u Njujorku, koristi hidrofone prekrivene titanijumom, postavljene na bovama, kako bi snimila zvuke morskog života. Ovi uređaji su poput zamki za kameru u divljini, hvatajući zvukove pod vodom i pružajući dragocene informacije o migracijama, komunikaciji i ponašanju morskih sisara.

Naučnici su upozorili da promene u okeanima, uključujući povećanje temperatura i ljudsku aktivnost, utiču na život u moru, uključujući i morske sisare poput kitova i foka. Bonila i njen tim nadaju se da će njihova istraživanja podržati predloge za zaštitu antarktičkog poluostrva kao zaštićenog morskog područja.

Ovo istraživanje ne samo da pruža uvid u fascinantan svet morskog života, već i naglašava važnost očuvanja ovih ekosistema i njihovih stanovnika.